Беларуските авиокомпании няма да могат да летят през въздушното пространство на Обединеното кралство. Това съобщи министърът на транспорта на Великбритания Грант Шапс в "Туитър".

"След отмяната вчера на разрешителното за полети на "Белавия" до Великобритания, предприемам допълнителни мерки. На беларуските авиокомпании веднага ще бъде забранено влизането във въздушното пространство на Великобритания, с изключение на случаите, когато е получено съответното разрешение ", отбеляза Грант Шапс.

Беларус към пилота на Ryanair: Имате бомба на борда

Беларус към пилота на Ryanair: Имате бомба на борда

Беларуските власти сами се оплетоха в лъжите си

По-рано бе съобщено, че "Белавия" временно е спряла полетите до Париж и Лондон на фона на решенията на властите на Великобритания и Франция за забрана на полетите на компанията до и от тези страни. Полетите до тези градове няма да се извършват между 25 май и 30 октомври 2021 г.

Макрон иска беларуската опозиция на срещата на Г-7

Макрон иска беларуската опозиция на срещата на Г-7

Стига британските домакини на срещата да са съгласни

Също така авиокомпанията спира полетите до Украйна след решението на Киев да забрани навлизането във въздушното пространство на полети на Беларус.

На 23 май основателят Роман Протасевич беше задържан от белоруските правоохранителни органи след аварийно кацане на самолета на ирландската авиокомпания Ryanair, пътуващ от Атина до Вилнюс. За да отклони полета, Беларус вдигна изтребител.

Съобщи се и за задържането на приятелката му, рускинята София Сапега.

В навечерието на срещата на върха на лидерите на страните от Европейския съюз беше решено да се забрани на беларуските авиокомпании да летят до летищата на ЕС и да летят над нейната територия.

Беларуската опозиция призовава САЩ и Г-7 да увеличат натиска върху режима

Беларуската опозиция призовава САЩ и Г-7 да увеличат натиска върху режима

Тя разговаря със съветника на Байдън по националната сигурност

Решението все още не е влязло в сила, тъй като то трябва да бъде съгласувано и одобрено в Съвета на ЕС на министерско ниво.