Френският президент Еманюел Макрон подкрепя поканването на беларуски опозиционни политици на срещата на страните членки на Г-7 през следващия месец, ако британските домакини на срещата са съгласни. Това обявиха хора, близки до френското президентство, съобщава "Франс прес".

Предложението идва на фона на възмущение в Европа заради отклоняването от Беларус на полет на Ryanair в неделя и ареста на журналист дисидент на борда.

Беларуската опозиция призовава САЩ и Г-7 да увеличат натиска върху режима

Беларуската опозиция призовава САЩ и Г-7 да увеличат натиска върху режима

Тя разговаря със съветника на Байдън по националната сигурност

По-рано днес лидерът на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановска призова Г-7 и САЩ да засилят натиска върху авторитарния президент на Беларус Александър Лукашенко.

Лукашенко предизвика международно възмущение, след като изпрати изтребител, за да пресрещне полет от Атина до Вилнюс, превозващ 26-годишния журналист Роман Протасевич и неговата партньорка София Сапега.

Затвор за седем активисти в Беларус заради протестите срещу Лукашенко

Затвор за седем активисти в Беларус заради протестите срещу Лукашенко

Затвор от четири до седем години

Принудителното приземяване на самолета в столицата на Беларус Минск заради изфабрикувана бомбена заплаха накара няколко базирани в ЕС авиокомпании да се откажат от полети над беларуското въздушно пространство.

В разговор с американския съветник по националната сигурност Джейк Съливан Тихановска "призова САЩ да изолират режима и да го притиснат чрез санкции", написа тя в "Туитър".

Отделно в публикация в своя канал в "Телеграм" Тихановска заяви, че е поискала опозицията да бъде поканена на срещата на Г-7 през следващия месец във Великобритания.

Тихановска също така предложи дискусии на срещата на Г-7 "с участието на беларуските демократични сили" и призова за международна конференция за разрешаване на политическата криза, избухнала в Беларус миналата година след спорните избори.

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Действа в координация с ЕС, за да бъдат санкционирани властите в Минск