Живеещата в изгнание лидерка на белоруската опозиция Светлана Тихановска призова САЩ и Г-7 да засилят натиска върху правителството на Беларус след отклоняването на полет на Ryanair и ареста на опозиционен журналист на борда, предаде "Франс прес".

Принудителното кацане на европейски пътнически полет в столицата на Беларус Минск заради изфабрикувана от властите бомбена заплаха доведе до глобален протест, като няколко базирани в ЕС авиопревозвачи отказаха да летят над беларуското въздушно пространство.

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Действа в координация с ЕС, за да бъдат санкционирани властите в Минск

В разговор със съветника на Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан Тихановска "призова САЩ да изолират режима и да го притиснат чрез санкции", написа тя в "Туитър".

Отделно в публикация в своя канал в "Телеграм" Тихановска обяви, че е поискала опозицията да бъде поканена на срещата на Г-7 (САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония) през следващия месец в британския Карбис бей.

"Ситуацията с отвличането на самолета не може да се разглежда отделно от други репресии и крещящи нарушения на правата на човека в Беларус", настоя тя.

ЕС забранява полети на Беларус заради отклонения самолет

ЕС забранява полети на Беларус заради отклонения самолет

Очакваше се Брюксел да наложи санкции

Тихановска също така предложи дискусии на срещата на Г-7 "с участието на беларуските демократични сили" и призова за международна конференция за разрешаване на политическата криза, избухнала в Беларус през миналата година.

Бившата съветска република беше обхваната от продължили месеци исторически демонстрации след спорните президентски избори през август 2020 г., в които Александър Лукашенко беше избран за шести мандат.

66-годишният автократ управлява Беларус с желeзeн юмрук в продължение на повече от две десетилетия и отговори на демонстрациите с жестоки репресии, задържайки хиляди, много от които съобщават за изтезания и малтретиране в ареста.

Меркел отсече: твърденията на Беларус за отклонения полет са напълно неправдоподобни

Меркел отсече: твърденията на Беларус за отклонения полет са напълно неправдоподобни

Лидерите на ЕС обсъждат санкции срещу Беларус

Опозиционният журналист Роман Протасевич, който беше на борда на отклонения полет на Ryanair, беше арестуван на летището в Минск в неделя, а властите уточняват, че той е задържан в следствен арест.

26-годишният младеж избяга в Европа през 2019 г., откъдето ръководи каналите Nexta Telegram, ключова опозиционна медия в Беларус, която помогна за мобилизирането на протестиращите.

Късно снощи беларуската държавна телевизия излъчи видео, в което Протасевич признава, че е организирал масови вълнения в Беларус, престъпление, наказуемо с до 15 години затвор.

Негови приближени казват, че видеото е направено под натиска на властите.

Тихановска подчерта, че "няма съмнение, че Роман е измъчван в затвора".

Великобритания убедена, че Русия е замесена в приземения от Беларус самолет

Великобритания убедена, че Русия е замесена в приземения от Беларус самолет

Засега обаче няма доказателства