Срещата на върха на ЕС взе политическо решение да се забрани на беларуските авиокомпании да летят до Съюза. Въздушните превозвачи от ЕС бяха призовани да се откажат от полетите над територията на Беларус - изявление. Това стана ясно след извънредното заседание тази вечер, свикано именно заради скандала с отклонения самолет от Минск, което доведе до обвинения в държавно отвличане, предадоха ТАСС и "Катимерини".

ЕС призова Международната организация за гражданска авиация да разследва инцидента със кацането на полета на Ryanair в Беларус.

Въвеждат се санкции срещу частни лица и компании в Беларус в отговор на инцидента.

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Действа в координация с ЕС, за да бъдат санкционирани властите в Минск

Посланикът на Беларус в Европейския съюз вече бе привикан в Европейската служба за външна дейност заради вчерашното отклоняване на граждански самолет, летящ от Атина до Вилнюс, към Минск за принудително приземяване. Това съобщи европейската дипломатическа служба.

Беларуският представител е бил запознат със становището на ЕС, че тези действия са неприемливи и са застрашили сигурността на пътниците и екипажа.

ЕС миналата година наложи санкции на Александър Лукашенко и още седем негови приближени, както и срещу седем беларуски организации. Санкциите са в сила до 2022 г. и са заради смазването на протестите срещу непризнатото преизбиране на Лукашенко за президент.

ЕС настоя по-рано днес Роман Протасевич да бъде незабавно освободен. Беларуските власти потвърдиха днес ареста му.

Лукашенко подписа драстични ограничения в работата на медиите

Лукашенко подписа драстични ограничения в работата на медиите

Забранява се на журналистите да отразяват митинги, ако те не са одобрени от властите