Беларуският президент Александър Лукашенко подписа промени в закона за медиите в страната, които напълно забраняват на журналистите да отразяват митинги по телевизията на живо, ако те не са одобрени от властите, предаде РТ.

Според Белта, държавна медия в Беларус, този закон официално цели да спре медиите да "популяризират или пропагандират" събития. Освен това измененията ограничават репортерите да рекламират или да участват в протести. 

Новите закони също така въвеждат забрана за публикуване на резултатите от социологически проучвания без необходимата правителствена акредитация.

Опозицията в Беларус готви нови протести срещу Лукашенко

Опозицията в Беларус готви нови протести срещу Лукашенко

Бившият министър на културата зове за масова демонстрация на 9 май

След като законопроектът влезе в сила, прокурорите ще получат правомощието да "ограничат достъпа до публикации, които разпространяват информация, целяща насърчаване на екстремизма" и могат да спрат разпространението на тези, които причиняват вреда на така наречените "национални интереси".

Според беларуското законодателство всички масови събития могат да се провеждат само с разрешение на властите, а правоприлагащите органи вече могат законно да затворят инфраструктурата в район, където се провежда несанкциониран протест.

Новите закони идват след големи протести в Беларус миналата година, след победата на действащия Лукашенко на президентските избори в страната. Според официалните резултати, за които опозицията твърди, че са фалшифицирани, 80,1% са гласували за дългогодишния лидер, а само 10,12% са гласували за водещия опозиционен кандидат Тихановская. През месеците след изборите в страната редовно се провеждаха големи демонстрации.

Лукашенко: 10 млн. долара струва опитът за покушение срещу мен

Лукашенко: 10 млн. долара струва опитът за покушение срещу мен

Превратаджиите имали няколко сценария за убийството на лидера

Припомняме, че инцидентът с отклонения самолет и задържането на журналиста Роман Протасевич разгневи Европейския съюз и той взе решение за санкции. Настоява се журналистът да бъде освободен.