Арестуваха Роман Протасевич в Минск. Бившият главен редактор и един от основателите на Telegram-канала NEXTA, определен от Беларус за екстремистки, е бил на самолет, съобщи ТАСС.

Протасевич бе арестуван на борда на самолет на авиокомпанията Ryanair, който направи извънредно кацане в беларуската столица, съобщиха на Telegram-канала нерегистрирания в правосъдното министерство на Беларус правозащитен център "Весна".

В Беларус опозиционен активист почина в затвора

В Беларус опозиционен активист почина в затвора

Излежавал е присъда за участие в протестните демонстрации срещу Лукашенко

От главната дирекция за борба с организираната престъпност и корупцията на Министерството на вътрешните работи на Беларус потвърди в своя Telegram канал задържането на Протасевич на националното летище в Минск.

"Основателят на телеграмния канал NEXTA Протасевич беше задържан на летището в Минск", се казва в съобщението.

ЕС нахока Беларус за затварянето на водещия независим новинарски сайт

ЕС нахока Беларус за затварянето на водещия независим новинарски сайт

"Тормозът срещу журналисти трябва да спре и всички задържани трябва да бъдат незабавно освободени, заедно с всички политически затворници"

Самолетът на Ryanair по маршрута Атина - Вилнюс кацна на Националното летище в Минск, след като получи съобщение за взривно устройство на борда на самолета.

Върховният съд на Беларус на 20 октомври 2020 г. съобщи, че канал NEXTA и неговото лого са признати за екстремистки в републиката и са повдигнати обвинения срещу неговия основател Степан Путило и бившия главен редактор Роман Протасевич за организиране на масови безредици и групови действия, свързани с неподчинение, правни изисквания към представители на властите, както и подстрекаване към социална вражда и раздори.

В Беларус агенти нахълтаха в най-големия независим новинарски сайт

В Беларус агенти нахълтаха в най-големия независим новинарски сайт

Разследван е уж за укриване на данъци

През февруари 2021 г. Беларус изпраща документи до Полша за екстрадицията на Путило и Протасевич. КГБ на Беларус също ги включи в списъка на лица, замесени в тероризъм. В съответствие с член 293 от Наказателния кодекс Протасевич може да получи до 15 години затвор. 

През 2015 г. Протасевич и Путило създадоха канала Nexta в YouTube, а през 2017 г. започнаха да поддържат канал в Telegram. След 9 август 2020 г., когато се проведоха президентските избори в Беларус, техният канал Telegram се превърна в една от основните платформи за опоненти на избрания държавен глава.

Ето и хронология на днешните събития

  • След около 14:00 часа българско време пресслужбата на летището в Минск обяви аварийно кацане на самолета Ryanair, който следваше маршрута Атина - Вилнюс.
  • Според FlightRadar той е прелетял почти цялата територия на западната част на Беларус и се е обърнал към Минск близо до границата с Литва.
  • Според пресслужбата на летището пилотите съобщават за взривно устройство и самолетът е кацнал успешно. Информацията за взривно устройство на борда не беше потвърдена.
  • Операторът на литовските международни летища обаче съобщи, че самолетът е направил аварийно кацане поради конфликт между пътник и един от членовете на екипажа. Причината за конфликта не е посочена там.
  • Според Министерството на отбраната на Беларус дежурен изтребител МиГ-29 е вдигнат във въздуха, за да ескортира самолета, на чийто борд е Протасевич.