Европейският съюз осъди беларуските власти за затварянето на водещия независим новинарски сайт в страната и арестуването на персонала му в засилващи се репресии след големи протести на опозицията, съобщава "Франс прес".

"В последния акт на продължаващи репресии и сплашване от режима властите се прицелиха в понеделник в най-голямата независима медия Tut.by", се казва в изявление на говорител на Европейската комисия.

"Задържани са най-малко 15 служители на медията, домейнът ѝ е блокиран, офиси и частни апартаменти на персонала ѝ бяха претърсени и беше образувано наказателно дело срещу неговото ръководство", се допълва в изявлението.

В Беларус агенти нахълтаха в най-големия независим новинарски сайт

В Беларус агенти нахълтаха в най-големия независим новинарски сайт

Разследван е уж за укриване на данъци

Подчертава се, че "тормозът срещу журналисти трябва да спре и всички задържани трябва да бъдат незабавно освободени, заедно с всички политически затворници".

"Не може да има безнаказаност за извършителите на нарушения на човешките права. ЕС, заедно с международната общност, координира усилията, за да ги държи под отговорност", изтъква още говорителят на ЕК.

Миналата седмица ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел обяви, че Общността подготвя четвърти кръг от санкции срещу режима на беларуския президент Александър Лукашенко заради репресиите срещу опозицията.

ЕС вече удари Лукашенко и 87 официални лица и бизнесмени, свързани с неговия режим, със замразяване на активи и визови забрани.

Беларуският автократ претендира победа за шести мандат на изборите през август, които бяха масово критикувани в международен план и от опозицията като фалшифицирани.

Властите отговориха на масовите протести с брутални репресии, при които хиляди бяха задържани, няколко убити, а опозиционни лидери бяха хвърлени в затвора или принудени да напуснат страната.

Журналистите в бившата съветска република са все по-често под прицел от страна на режима, след като той се опитва да задуши всякаква критика.