Властите в Беларус нахълтаха в офисите на най-голямата независима медия в страната и свалиха сайта ѝ, съобщиха от ръководството, което е сигнал за засилване на репресиите след историческите протести на опозицията през миналата година, информира "Франс прес".

Журналистите в бившата съветска република са подложени на нарастващ натиск след протестите срещу спорните избори, спечелени от президента Александър Лукашенко.

Дългогодишният авторитарен държавен глава предизвика презрение от Запада, а САЩ и ЕС наложиха санкции срещу него и негови приближени.

Г-7 призовава за нови избори в Беларус

Г-7 призовава за нови избори в Беларус

Лукашенко трябва да освободи политическите затворници

Новинарският портал Tut.by днес се превърна в последната медия, ударена от властите в Беларус, като агенти от службите за сигурност претърсват офисите и домовете на журналисти, работещи за сайта, уточни главният му редактор.

След това сайтът е бил свален от интернет.

"Съоснователят на TUT.by Кирил Волошин съобщава, че домейнът на сайта е блокиран", съобщи медията в своя канал в "Телеграм".

Журналисти на "Франс прес" уточниха, че сайтът е недостъпен в Беларус, Русия и Франция.

Главният редактор Марина Золотова по-рано е заявила пред "Франс прес", че служители на държавно ведомство за финансови разследвания са претърсили дома ѝ и домовете на няколко от служителите ѝ.

"Представители на служби за сигурност също дойдоха в редакцията", уточни тя и добави, че не е успяла да се свърже с няколко служители на Tut.by.

Беларуси съдят в Германия режима на Лукашенко

Беларуси съдят в Германия режима на Лукашенко

Съдят го за престъпления срещу човечеството

Звеното за финансови разследвания на държавния контролен комитет, който потвърди обиските, е влиятелен правоприлагащ орган, който по-рано е удрял опозицията.

Службата потвърди, че разследвала Tut.by за укриване на данъци.

Въпросният орган също така разследва противника на Лукашенко Виктор Бабарико, който беше арестуван два месеца преди президентските избори през август миналата година. Оттогава Бабарико остава в ареста и е съден за корупция и пране на пари.

Лукашенко, който управлява Беларус от 1994 г., претендира, че е спечелил шести президентски мандат в изборите миналия август, които според опозицията и западни дипломати са били фалшифицирани.

Оттогава всички негови опоненти са в затвора или са избягали от бившата съветска република.

Беларус прати 14 опозиционери в затвора за участие в протестите срещу Лукашенко

Беларус прати 14 опозиционери в затвора за участие в протестите срещу Лукашенко

Присъдите са между 5 и 6 ½ години

Опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановска призова международната общност "незабавно" да предложи подкрепа след днешните обиски.

"Това е планирана атака срещу нашите журналисти и медии и те се нуждаят от правна защита и спешно преместване", написа тя в "Туитър".

66-годишният Лукашенко се сблъска с масови протести срещу своето управление след изборите, като беларуските правоохранителни органи отприщиха репресии, при които хиляди демонстранти бяха задържани, а над 400 души получиха дълги срокове затвор.

Според Беларуската асоциация на журналистите (БАЖ) към момента 16 журналисти в Беларус са зад решетките.

По-рано тази седмица БАЖ съобщи, че журналистката от Tut.by Любов Касперович е осъдена на 15 дни полицейски арест за присъствие на неразрешено масово събитие.

Беларуси съдят в Германия режима на Лукашенко

Беларуси съдят в Германия режима на Лукашенко

Съдят го за престъпления срещу човечеството

През март 36-годишната журналистка от Tut.by Катерина Борисевич беше осъдена на 6 месеца затвор в закрит процес за публикуване на изтекли медицински досиета на протестиращ, който почина по време на демонстрация през миналата година.

Това решение последва хвърлянето в затвора на двама репортери за две години - Катерина Бахвалова и Дария Чулцова, и двете в 20-те си години - за заснемане на демонстрация през ноември в подкрепа на протестиращия, който според опозицията е загинал от ръцете на службите за сигурност на Лукашенко.

Съвсем наскоро двама беларуски журналисти, включително репортер на свободна практика за германската телевизия "Дойче веле", бяха хвърлени в затвора миналата седмица за 20 дни. Съобщава се, че и двамата журналисти са започнали гладна стачка в знак на протест.

Беларус е класирана на 158 място в тазгодишния индекс за свобода на медиите, според който журналисти са били подложени на "безпрецедентни репресии" след миналогодишните президентски избори.

Беларус дръпна шалтера на Euronews

Беларус дръпна шалтера на Euronews

Нов акт на цензура от режима

Нарастващият натиск върху гражданското общество, медиите и опозицията беше масово осъден от западните страни.

Европейският съюз и САЩ санкционираха Лукашенко и десетки официални лица и бизнесмени, обвързани с неговия режим, със замразяване на активи и визови забрани.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел заяви по-рано този месец, че Общността подготвя четвърти кръг от санкции срещу беларуските власти заради репресиите.