Десетима беларуси са подали наказателна жалба в Германия срещу беларуския президент Александър Лукашенко и членове на неговия режим за престъпления срещу човечеството по време на бруталните репресии след изборите. Това обявиха адвокати, които ги представляват, съобщава "Франс прес".

Действайки от името на "жертвите на изтезания", адвокатите са подали жалба до федералната прокуратура в град Карлсруе срещу Лукашенко "и други беларуски служители по сигурността", уточняват те в изявление.

Федералната прокуратура е потвърдила пред АФП, че е получила жалбата.

Опозицията в Беларус готви нови протести срещу Лукашенко

Опозицията в Беларус готви нови протести срещу Лукашенко

Бившият министър на културата зове за масова демонстрация на 9 май

Адвокатите Марк Лупшиц, Онур Озата, Роланд Краузе и Бенедикт Лукс заявиха, че техните клиенти са документирали над 100 примера за "насилие, систематични изтезания и други злоупотреби" по време на правителствените репресии срещу протестите против фалшификацията на изборите от август 2020 г. насам.

"Действащото правителство силно потиска собственото си население с репресии, включващи произволни арести, политически мотивирани наказателни дела и други форми на репресии", изтъкнаха те.

Адвокатите уточниха, че всички ищци са били хвърлени в затвора и съобщиха за случаи на "незаконни арести, изтезания и малтретиране", докато са били задържани.

Беларус прати 14 опозиционери в затвора за участие в протестите срещу Лукашенко

Беларус прати 14 опозиционери в затвора за участие в протестите срещу Лукашенко

Присъдите са между 5 и 6 ½ години

"Освен това те бяха държани в твърде малки килии или транспортни превозни средства и бяха физически малтретирани, унижавани, заплашвани, обиждани и унижавани по други начини", допълниха адвокатите.

Делото се завежда на принципа на универсалната юрисдикция, която позволява на чужда държава да преследва престъпления срещу човечеството, включително военни престъпления и геноцид, независимо къде са извършени.

Германия е особено активна в завеждането на подобни дела, свързани със сирийския режим, а през февруари осъди бивш агент на сирийското разузнаване за съучастие в престъпления срещу човечеството.

Бивш агент от режима на Асад осъден на исторически процес в Германия

Бивш агент от режима на Асад осъден на исторически процес в Германия

Първата присъда за подвеждане под отговорност режима на Асад

44-годишният Еяд ал Гариб беше осъден на четири години и половина затвор в първата присъда в световен мащаб заради изтезания, извършени от правителството на сирийския президент Башар Асад.

През март мъж от Гамбия беше арестуван в Германия по подозрение, че е част от военно подразделение, извършващо покушения от името на тогавашния президент Яйя Джаме, с жертвите, включващи журналист от "Франс прес".

"Репортери без граници" също така поиска германски съд да разследва престъпления срещу човечеството на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман заради жестокото убийство на журналиста Джамал Хашоги.

Лукашенко претендира победа за шести мандат на изборите през август, които бяха масово критикувани в международен план и от опозицията като фалшифицирани.

Лукашенко: 10 млн. долара струва опитът за покушение срещу мен

Лукашенко: 10 млн. долара струва опитът за покушение срещу мен

Превратаджиите имали няколко сценария за убийството на лидера

Държавните власти реагираха на седмици на масови протести със сила и осъдиха стотици хора на много години затвор. Опозиционният лидер Светлана Тихановска, която казва, че е спечелила вота, избяга в чужбина.

Тихановска е в Литва откакто избяга от родината си, като работи неуморно, за да насочи вниманието към кризата в Беларус и търси подкрепа за нови избори.

Но въпреки че бяха ударени със санкции от ЕС заради насилствените репресии, Лукашенко и неговите приближени останаха твърди, като авторитарният президент подчерта, че бил устоял на революция, дирижирана от Запада.

Досега над 400 активисти - протестиращи и журналисти, бяха осъдени в мащабни репресии от режима, който има силна подкрепа от Москва.

През февруари германското правителство заяви, че е готово да приеме 50 опоненти на Лукашенко, след като протестите им бяха подложени на сурови репресии от режима.

Тихановская очаква нова вълна от масови протести срещу Лукашенко

Тихановская очаква нова вълна от масови протести срещу Лукашенко

Столът на Лукашенско се тресе, подчерта тя