Полицията в Турция смята, че известният саудитски журналист Джамал Кашоги, който изчезна преди четири дни, след като влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, е бил убит в консулството, съобщава Ройтерс, позовавайки се на два турски източника. 

"Първоначалната оценка на турската полиция е, че Кашоги е бил убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Смятаме, че убийството е било планирано предварително и тялото впоследствие е било изнесено от консулството", отбелязаха две турски официални лица, без да уточняват по какъв начин е било извършено убийството.

Генералният консул на Саудитска Арабия заяви вчера, че страната му помага в издирването на Кашоги и отхвърли твърденията за отвличане. Източник от саудитското консулство в Истанбул отрече информацията, че журналистът е убит. Според него обвиненията били неоснователни.

Кашоги живее в изгнание във Вашингтон през последната година, страхувайки се от отмъщение заради критичните си възгледи към политиката на Саудитска Арабия.

По думите на годеницата му, която чакала отвън, той е влязъл в консулството във вторник, за да поиска документи, свързани с предстоящия им брак. От този момент турските и саудитските власти дават противоречащи си сведения за изчезването му. Според Анкара няма доказателства той да е напускал дипломатическото представителство, а според Рияд е излязъл още същия ден.

Изчезването на Кашоги вероятно ще обтегне още повече отношенията между Турция и Саудитска Арабия. Те се влошиха, след като Турция изпрати войски в Катар миналата година, с което показа подкрепа за Доха във връзка с ембаргото, наложено от Саудитска Арабия и нейни съюзники срещу Катар.