Германски съд призна сириец за виновен в съучастничество извършване на престъпления срещу човечеството. Това е историческа първа победа в света за подвеждане под отговорност виновните за извършените зверства по време на дългогодишната война в Сирия, информират "Гардиън" и АФП.

Еяд ал Гариб, 44-годишен бивш полковник от Сирийската разузнавателна служба, е изпълнявал заповеди в един от най-бруталните затвори на режима на Башар Асад.

Присъдата е издадена в Кобленц няколко седмици преди да се навършат 10 г. от началото на войната в Сирия.

Повсевместна корупция в затворническата система на Сирия

Повсевместна корупция в затворническата система на Сирия

Подкупите достигат до 2 милиона британски лири в един затвор

Обвиняемият е осъден на 4 г. и 6 месеца затвор за съучастничество в извършването на престъпления срещу човечеството във формата на изтезания и лишаване от свобода, обяви съдия Ане Кербер.

Гариб се изправи пред съда заедно с Ануар Раслан, друг бивш висш представител, през април 2020 г. И двамата получиха убежище в Германия, но през 2019 г. бяха арестувани.

От държавното обвинение обявиха, че те са били част от службите, отговорни за изтезания "почти в индустриален мащаб".

Гариб, който избяга през 2012 г. и описа работата си за режима в молбата за убежище, е оказал съдействие за арестуването на най-малко 30 протестиращи и изпращането им в затвора "Ал Хатиб" край Дамаск след протест в Дума през есента на 2011 г.

Раслан, 58-годишен бивш бригаден генерал, директно е обвинен в престъпления срещу човечеството за ролята си като ръководител на следствието в "Ал Хатиб". Той също така пряко е контролирал убийството на 58 души и изтезаването на 4000 души. Процесът срещу него се очаква да приключи през октомври.

Случаят срещу Гариб е изграден върху стотици часове свидетелски показания от оцелели, избягали и съдебно-медицински експертизи на документи и снимки. 50 000 снимки, откраднати от служител на военна полиция, който е избягал, показват телата на най-малко 7000 души, които са умрели от глад или вследствие на изтезания в различни сирийски затвори. Документите са изнесени от страната през 2014 г.