Семействата на задържани в сирийски затвори редовно са принуждавани да подкупват държавни служители, за да им позволят да ги посетят или за да спечелят освобождаването им. Това се посочва в доклад, който разкрива мащабната корупция в затворническата система в арабската страна, пише "Гардиън".

Десетки загинали и ранени при атентат в Сирия

Десетки загинали и ранени при атентат в Сирия

Поредно нападение срещу автобус с цивилни в страната

Подкупите достигат до 2 милиона британски лири в един затвор. Те вероятно помагат на висши членове на режима на Башар Асад да избягват санкции, според проучване, в което са включени повече от 1200 бивши затворници и семейства на задържани лица.

Проучването е изготвено от Association of Detainees and the Missing in Sednaya Prison. Авторите на изследването отбелязват, че надзиратели, съдии, военни и в някои случаи посредници получават рушветите като част от корумпирана мрежа, която носи голяма част от парите на силовите структури в арабската държава.

Експлозия на кола-бомба уби петима в Сирия

Експлозия на кола-бомба уби петима в Сирия

Сред загиналите има 2 деца

Около 1/4 от анкетираните казват, че са им искали пари. Някои са платили няколко хиляди долара или по-малко, докато други, особено семейства, които живеят в чужбина, са плащали до 30 000 долара. В един затвор е поискан рушвет от 2,7 милиона долара.

Диаб Серих, автор на доклада и съосновател на ADMSP, коментира, че парите свършват в джобовете на корумпирани чиновници и висши военни. По думите му тук става въпрос за "индустрия на задържане". Серих добави, че сирийският режим е изграден върху силови и разузнавателни структури. Служителите в тези структури получават малки заплати, за да се насърчи корупция.

Израел призна: Поразихме 50 цели в Сирия през 2020 г.

Израел призна: Поразихме 50 цели в Сирия през 2020 г.

Като цяло израелски бойни самолети са провели 1400 полета през 2020 г.

Серих смята, че системата е подкрепяна от фигури в режима, тъй като много от тях са санкционирани и не могат да държат банкови сметки в чужбина. Общата стойност на рушветите вероятно е много по-висока от разкриването в доклада.

Според неправителствени организации между 100 000 и 250 000 души са арестувани или са изчезнали преди да започне войната през 2011 г. Този брой рязко се увеличава в края на 2012 г.

Сирийският конфликт с най-малки жертви за година от близо 10 г.

Сирийският конфликт с най-малки жертви за година от близо 10 г.

Войната в Сирия е отнела живота на най-малко 6800 души през 2020 г.

Серих е задържан през 2006 г. след създаване на младежко опозиционно движение и прекарва пет години като политически затворник преди да бъде освободен през 2011 г., когато режимът прочиства затворите, за да направи място за задържаните активисти и протестиращи. Серих бяга в Турция, а в момента живее в Нидерландия.