Беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановская очаква масовите протести срещу ветерана президент Александър Лукашенко да започнат отново през пролетта и да бъдат по-организирани от миналата година, предаде "Ройтерс".

При посещението си във Финландия Тихановская заяви, че мнозинството от беларусите все още смятат, че Лукашенко трябва да се оттегли и те са прекарали зимата в организиране на протести.

"Столът при Лукашенко се тресе", каза тя.

Миналата година беларусите излязоха на улиците в голям брой след президентски избори през август, за които опозицията заяви, че са фалшифицирани. Властите отговориха с репресии. Размерът на протестите намаля през зимата. 

Тихановская иска ЕС да й гарантира безопасно завръщане в Беларус

Тихановская иска ЕС да й гарантира безопасно завръщане в Беларус

Международните организации да й помогнат, както и на "други лидери на демократичните сили"

Тихановская заяви, че опозицията разговаря с хора от белорусския елит, държавната администрация и полицията и получава вътрешна информация за изтезания и насилие.

"Хората близо до него не могат да го кажат на глас, но разбират, че той вече не е лидер и е по-добре за тях да подкрепят по-голямата част от белоруския народ. Лукашенко вкара страната в политическа, хуманитарна и икономическа криза", каза тя.

Тихановская, която избяга в Литва на следващия ден след изборите, заяви, че се формират нови протестни структури, някои от тях под земята, и че те вече са оказали някакво въздействие, за да подпомогнат стачките или да гарантират, че световното първенство по хокей на лед е отнето от Беларус.

"Никога преди не сме имали стачки", подчерта Тихановская.

Нови протести в Беларус, десетки задържани

Нови протести в Беларус, десетки задържани

Лукашенко обеща референдум за конституционни промени

Понастоящем белоруската опозиция "търси приятели навсякъде", подчерта Тихановская, чийто екип е достигнал до Китай и Япония в допълнение към западните страни.

Във Финландия на четиридневно посещение тя се срещна с министър-председателя Сана Марин, президента Саули Ниинистьо и външния министър Пека Хаависто и предложи Финландия да действа като посредник в белоруската криза.

На въпрос дали се е опитала да разговаря с Русия, която е изиграла ключова роля в подкрепа на Лукашенко, Тихановская каза, че опозицията е изпратила много съобщения от изборите през август, но не е получила отговор.