Съд в Беларус осъди 14 души на затвор при строг режим за участието им в "масово безредие"  - националните протести срещу резултатите от изборите миналата година. На 30 април съд в западния град Брест осъди подсъдимите на между 5 и 6 ½ години затвор по широко отразяваното дело за участието им в митинги в град Пинск.

Повечето от осъдените по делото Пинск бяха обвинени в хвърляне на предмети по полицията и унищожаване на имущество. Мониторът за правата на човека във Вясна категоризира 14-те като политически затворници. Митингите в Пинск бяха част от масови демонстрации, които обхванаха Беларус след изборите през август. Вотът даде на президента Александър Лукашенко шести мандат.

Над 230 души са задържани на протестите в Беларус

Над 230 души са задържани на протестите в Беларус

Повечето от арестите за извършени в Минск…

Оттогава са задържани десетки хиляди, стотици са бити, няколко убити и медиите са унищожени при репресии, принудили повечето водещи опозиционни фигури в изгнание. Беларуската опозиция, ЕС и САЩ и не признават резултатите.

През април, Лукашенко заяви пред репортери в събота, че организаторите на покушението срещу него са отделили 10 милиона долара за неговото премахване.Опозиционерите, задържани през последните дни в Москва и Минск, са подготвяли покушение срещу него и децата му с подкрепата на САЩ.

Лидерът на опозицията в Беларус: Загубихме улицата

Лидерът на опозицията в Беларус: Загубихме улицата

Тихановска е обнадеждена, че протестите срещу режима ще се подновят през пролетта