Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че опозиционерите, задържани през последните дни в Москва и Минск, са подготвяли покушение срещу него и децата му с подкрепата на САЩ, съобщи Дойче веле.

Междувременно пресслужбата на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) обяви, че политологът Александър Федута и беларуският адвокат Юрий Зенкович, задържани в Москва на 13 и 14 април, са заподозрени, че са подготвяли покушение срещу Александър Лукашенко и семейството му и че са планирали "военен преврат в Беларус", който трябвало да се състои на 9 май.

Беларус съди Тихановская за подготовка на терористичен акт

Беларус съди Тихановская за подготовка на терористичен акт

КГБ трябва да организира международно издирване за нея и други лица

Лукашенко от своя страна твърди, че задържаният на 12 април в Минск лидер на опозиционната партия БНФ (Беларуски народен фронт) Григорий Костусьов също подкрепя силов вариант за смяна на властта в Беларус.

Според ФСБ, Зенкович, който освен беларуско има и американско гражданство, е планирал заедно с Федута преврат в Беларус "по отработен сценарии за "цветни революции" с участието на местни и на украински националисти", а също и физическо отстраняване на Лукашенко. В съобщението се твърди, че крайната цел била да бъде свален "конституционният строй" и властта в Беларус да бъде поета от Комитета за национално помирение.

Лукашенко обяви, че Беларус няма приятели по света, Русия учудена

Лукашенко обяви, че Беларус няма приятели по света, Русия учудена

Лукашенко имал много какво да каже по въпроса, но няма да го направи сега

По думите на самия Лукашенко, става дума за "работа на чуждестранни спецслужби". "Най-вероятно ЦРУ, ФБР - не зная кой от американците е работил." - коментира той пред телевизионния канал ОНТ.

Изданието "Медиазона-Беларус" съобщи, че против Александър Федута и Юрий Зенкович е образувано дело за заговор или други действия, целящи превземане на властта.