Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че беларусите нямат приятели по света, съобщава "Белта".

"Обърнете внимание на моята фраза: нямаме приятели по света", подчерта беларуският държавен глава, цитиран от официалния сайт на президента.

Говорейки за социално-политическата ситуация в страната, Лукашенко отбеляза, че "има много какво да се каже, но това ще се случи с времето, а нюансите не са за днешния ден".

Путин и Лукашенко укрепват съвместни отбранителни системи

Путин и Лукашенко укрепват съвместни отбранителни системи

Полският външен министър иска от ЕС нови санкции срещу Беларус

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки думите на Лукашенко за липсата на приятели, отбеляза тясната връзка между двете държави.

Журналисти попитаха Песков как Кремъл разбира тези изявления.

"Изхождаме от предпоставката, че подобно твърдение трудно може да се приложи за Русия. В края на краищата ние сме в една и съща съюзна държава и тук, по-скоро, не сме приятели, а братя", отговори говорителят на Путин.

Путин и Лукашенко обсъдиха интеграцията и покараха ски в Сочи

Путин и Лукашенко обсъдиха интеграцията и покараха ски в Сочи

Появиха се медийни спекулации, че Лукашенко е в Русия, за да поиска още един заем

След президентските избори в Беларус на 9 август 2020 г., които Лукашенко спечели за шести път според официалните резултати на ЦИК с 80,1% от гласовете, в страната започнаха масови протести на опозицията заради фалшифицирането на изборите.

След изборите редица опозиционни лидери напуснаха страната и отидоха в съседни държави от ЕС и оттам провеждат дейността си. Опозицията настоява за нови избори и инициира разширяване на международните санкции срещу Минск, които преди това бяха наложени на беларуски служители и отделни юридически лица от редица западни държави.

Лукашенко сравни случващото се в Беларус с разпадането на СССР

Лукашенко сравни случващото се в Беларус с разпадането на СССР

Беларус е била подложена на "най-тежката атака отвън"

На 11 февруари КГБ на Беларус съобщи, че ситуацията в страната се е стабилизирала, пикът на протестите е преминал и техните проявления практически са изчезнали. В Беларус бяха заведени наказателни дела срещу редица опозиционни лидери, включително за призиви за завземане на властта, създаване на екстремистка група и заговор за завземане на държавната власт по противоконституционен начин.