Президентът на Русия Владимир Путин прие беларуския си колега Александър Лукашенко за разговори в Сочи, съобщава АП.

Осведомителната агенция отбелязва, че срещата се е провела на фона на разпространението на медийна информация, че Лукашенко е в Русия, за да поиска още един заем.

Снимка 519927

Източник: ЕПА

Кремъл увеличи икономическата и политическата си подкрепа за Лукашенко след спорното му преизбиране през август 2020 г., предизвикало най-големите протести в историята на Беларус. През септември Путин обяви, че Москва ще предостави на съседа си заем от 1,5 милиарда долара.

По-рано този месец вестник "Комерсант" писа, позовавайки се на правителствени източници, че по време на посещението на Лукашенко в Русия ще бъде обсъден още един заем, но този път от над 3 милиарда долара. Беларуският лидер отрече информацията миналата седмица и коментира, че нищо няма да иска.

Снимка 519926

Източник: ЕПА

Двамата лидери се срещнаха в Сочи. Преди началото на разговорите те подчертаха близките икономически и културни връзки между двете държави.

Путин подчерта, че Русия остава най-големият търговски и икономически партньор на Беларус. Лукашенко благодари на Москва за икономическата подкрепа и добави, че вложените средства в беларуската икономика са добре похарчени.

Беларуският лидер също похвали руската ваксина "Спутник V". Той каза, че производството на руската ваксина в Беларус ще започне през март и добави, че Беларус ще започне да разработва своя ваксина срещу коронавируса от есента.

Руски медии информират, че двамата са обсъдили двустранните отношения и конкретно ситуацията с коронавируса и интеграцията на двете страни.

Двамата лидери не пропуснаха и да разпуснат. Путин и Лукашенко караха ски в Сочи.

На 9 август 2020 г. Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на 66-годишния Лукашенко.

ЕС, САЩ, Великобритания и Канада наложиха санкции на правителството на Лукашенко, което отговори с ответни мерки.

Протестиращите вярват, че политическият новак Светлана Тихановска е истинският победител. 38-годишната Тихановска избяга в съседна Литва, след като официално завърши на второ място на президентските избори.