Генералната прокуратура на Беларус образува наказателно дело за подготовка на терористичен акт срещу бившият кандидат за президент Светлана Тихановская и представители на асоциацията BYPOL - бивши служители на сигурността, които са в чужбина и са настроени към опозицията, коментира генералният прокурор на страната Андрей Швед, цитиран от "БелТА" и ТАСС.

"Въз основа на материалите, представени от Комитета за държавна сигурност и Министерството на вътрешните работи, Главната прокуратура образува наказателно дело срещу Тихановская и участниците в така наречената инициатива BYPOL за подготовка на терористичен акт от организирана група по чл. 289 от Наказателния кодекс", заяви ръководителят на генералната прокуратура.

Лукашенко посочи следващия президент на Беларус

Лукашенко посочи следващия президент на Беларус

Един от двама ексминистри вероятно ще го наследи на поста

Според Швед "горепосочените лица се опитаха да извършат експлозии и палежи на територията на столицата и други градове преди няколко дни".

"Задържаният гражданин Малейчук, който е в затвора, вече даде показания за организаторите и участниците в терористичната атака", каза главният прокурор. Той добави още, че организаторите на терористичните атаки планират да обвинят държавните органи в "извършване на действия, които създават опасност за смъртта на хората".

Генералната прокуратура на Беларус също така възложи на Комитета за държавна сигурност - КГБ да организира международно издирване на Тихановская и други лица, заподозрени в подготовка на терористичен акт. 

Над 230 души са задържани на протестите в Беларус

Над 230 души са задържани на протестите в Беларус

Повечето от арестите за извършени в Минск…

Главната прокуратура е възложила на КГБ незабавно да организира международно издирване на тези лица и да подготви пакет от документи, който да бъде изпратен на компетентните органи на Литва и Полша относно тяхната екстрадиция за наказателно преследване.

"Настоящото наказателно дело е още един факт, потвърждаващ, че така наречената опозиция е готова на всичко, за да постигне престъпните си цели за завземане на властта".

"Организира и извършва тежки престъпления, целящи да причинят вреда нза живота и здравето на нашите граждани", коментира Швед.

На 26 март МВР съобщи, че правоприлагащите органи на Беларус са предотвратили две терористични атаки, които жител на райно Пинск (област Брест) е планирал да извърши в Минск и в една от военните части на Минска област.

Тихановская се готви за среща с Байдън

Тихановская се готви за среща с Байдън

Тя има цел - нови избори през септември или октомври, а САЩ подкрепят пътя на Беларус към демокрация