Най-малко 245 души са задържани на протестите в Беларус в съботния ден, предаде агенция "Униан". Информацията е позована на беларуския правозащитен център "Весна", който събира информация за арестите на демонстранти, както и за обиски в столицата Минск и регионите на страната.

Повечето от задържаните днес са протестирали в Минск.

Тази сутрин по улиците на беларуската столица се появи специална техника. Силовите служби блокираха улиците около площад Бангалор, където се планираше да се състои демонстрацията.

По информация на Би Би Си, сред задържаните има и журналисти - няколко души от сайта Tut.by, както и главният редактор и фотограф от изданието "Наша Нiва".

"Следствената комисия обяви, че е образувано наказателно дело за грубо нарушаване на реда с призиви в социалната мрежа Телеграм да се участва в неразрешени акции. След 14:00 в района на площад Бангалор, по дворовете и съседните улици започнаха целенасочени арести." - съобщават от центъра "Весна".

Отличителна черта на протестите в страната е особено активната роля на жените. През последната година в Беларус са заведени над 140 политически дела срещу жени- правозащитнички.

Повече от 400 осъдени в Беларус от началото на протестите

Повече от 400 осъдени в Беларус от началото на протестите

Най-тежката наложена присъда до момента е 10 г. затвор