Шест месеца след оспорваните президентски избори в Беларус опозиционният лидер Светлана Тихановска заяви, че демократибчното движение е претърпяло временно поражение, съобщава ДПА.

Трябва да призная, че загубихме улицата, отбеляза тя и поясни, че опозицията не разполага със средства за противодействие на насилието на режима срещу протестиращите.

По нейни думи правителството разполага с оръжията и има властта. Да, изглежда, че в момента сме загубили, коментира Тихановска.

Тихановская обеща победа над Лукашенко, ЕС я награди за защита на права

Тихановская обеща победа над Лукашенко, ЕС я награди за защита на права

Тя иска по-строг отговор от Европа

Беларус беше обхванат от вътрешнополитическа криза, след като на президентските избори на 9 август 2020 г. победа с 80,1% от гласовете отново обяви Александър Лукашенко.

Изборите, организирани от дългогодишния беларуски лидер, породиха съмнения за фалшифициране на резултатите, което доведе до масови протести в продължение на месеци.

Според опозицията Тихановска е истинският победител.Тя избяга в съседна Литва, след като официално завърши на второ място на президентските избори.

Протестите обаче загубиха устрем поради масовите арести на демонстранти и студеното време.

Тихановска все пак заяви, че целта на опозицията е да се организира по-добре и да упражнява постоянен натиск върху режима, докато хората не са готови отново да излязат на улицата, вероятно през пролетта.

Нови протести в Беларус, десетки задържани

Нови протести в Беларус, десетки задържани

Лукашенко обеща референдум за конституционни промени