Беларуските власти обявиха, че са забранили на европейската новинарска мрежа Euronews да излъчва, в ход, заклеймен от критиците на авторитарния президент Александър Лукашенко като нов акт на цензура, предаде "Франс прес".

Министерството на информацията уточни в изявление, че "е изключило Euronews" от списък на чуждестранни медии с право на излъчване в страната.

Министерството допълни, че каналът със седалище във френския град Лион щял да бъде заменен от руски програми, посветени на Втората световна война.

Беларус съди Тихановская за подготовка на терористичен акт

Беларус съди Тихановская за подготовка на терористичен акт

КГБ трябва да организира международно издирване за нея и други лица

Говорител на ведомството уточни пред руската държавна агенция "Новости", че лицензът за излъчване на Euronews не е подновен, тъй като каналът нарушавал законодателството, като излъчва реклами на английски, вместо на руски или беларуски.

Изтъкнатият белоруски активист за правата на човека Алес Бяляцки подчерта, че решението е част от опитите за откъсване на страната от независимите медии.

"Беларус ще попадне в информационна блокада, това е, което е необходимо на режима", коментира ръководителят на правозащитната група "Вясна".

Журналисти в Беларус получиха 2 г. затвор за отразяване на протестите

Журналисти в Беларус получиха 2 г. затвор за отразяване на протестите

2 г. затвор за 27-годишната Катерина Андреева и 23-годишната Дария Чулцова

Беларуската журналистка и политически анализатор Хана Любакова написа в "Туитър": "За щастие проникването на интернет е много високо в страната, но очевидно това е опит за ограничаване на достъпа до информация."

Беларус беше обхванат от месеци безпрецедентни антиправителствени демонстрации, избухнали след спорни президентски избори миналия август, в които Лукашенко претендира за спечелването на шести мандат.

Беларуските сили за сигурност започнаха сурови репресии срещу протестите, задържайки демонстранти и изтласквайки опозиционни лидери в изгнание.

Последва кампания за запушване на устата на независими медии, като някои журналисти получиха затвор.

Лидерът на опозицията в Беларус: Загубихме улицата

Лидерът на опозицията в Беларус: Загубихме улицата

Тихановска е обнадеждена, че протестите срещу режима ще се подновят през пролетта