Американският президент Джо Байдън определи ареста на Роман Пратасевич от властите в Беларус като срамно нападение срещу свободата на печата.

"Принудителното отклоняване от Беларус на самолета на Ryanair и последващото арестуване на Роман Пратасевич са оскърбление на международните норми. САЩ осъждат най-силно този скандален инцидент. САЩ се присъединяват към страните по света, които призовават както за освобождаването му, така и за освобождаването на стотиците политически затворници, които несправедливо са задържани от режима на Лукашенко. Присъединявам се към многото призиви за международно разследване, за да се установят пълните факти по случая.

Приветствам новината, че Европейският съюз призовава за целенасочени икономически санкции и други мерки и помолих екипа ми да разработи подходящи варианти в тясна координация с Европейския съюз и други съюзници имеждународни организации.", се казва в изявлението му.

ЕС забранява полети на Беларус заради отклонения самолет

ЕС забранява полети на Беларус заради отклонения самолет

Очакваше се Брюксел да наложи санкции

Припомняме, че Срещата на върха на ЕС взе политическо решение да се забрани на беларуските авиокомпании да летят до Съюза. Въздушните превозвачи от ЕС бяха призовани да се откажат от полетите над територията на Беларус - изявление. Това стана ясно след извънредното заседание тази вечер, свикано именно заради скандала с отклонения самолет от Минск, което доведе до обвинения в държавно отвличане.

ЕС призова Международната организация за гражданска авиация да разследва инцидента със кацането на полета на Ryanair в Беларус.

Въвеждат се санкции срещу частни лица и компании в Беларус в отговор на инцидента.

Посланикът на Беларус в Европейския съюз вече бе привикан в Европейската служба за външна дейност заради вчерашното отклоняване на граждански самолет, летящ от Атина до Вилнюс, към Минск за принудително приземяване. Това съобщи европейската дипломатическа служба.

Беларуският представител е бил запознат със становището на ЕС, че тези действия са неприемливи и са застрашили сигурността на пътниците и екипажа.

ЕС миналата година наложи санкции на Александър Лукашенко и още седем негови приближени, както и срещу седем беларуски организации. Санкциите са в сила до 2022 г. и са заради смазването на протестите срещу непризнатото преизбиране на Лукашенко за президент.

Курц не иска да се спекулира с руска следа в инцидента с Беларус

Курц не иска да се спекулира с руска следа в инцидента с Беларус

Отношенията ЕС-Москва вече са достатъчно сложни, според австрийския канцлер

ЕС настоя по-рано днес Роман Протасевич да бъде незабавно освободен. Беларуските власти потвърдиха днес ареста му.