Австрийският канцлер Себастиан Курц смята за ненужно да се спекулира с възможна следа от Русия при принудително кацане на пътнически самолет на ирландската компания Ryanair в Минск. Отношенията между Русия и Европейския съюз вече са сложни, каза Курц в понеделник на брифинг за пресата преди двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел, предаде ТАСС.

"Честно казано, не искам да спекулирам за това сега. Мисля, че е важно да се разследва задълбочено този инцидент. Според нас е очевидно кой е отговорен. Това сега изисква подходящ отговор. Отношенията между Русия и европейските Съюзът вече са сложни", каза Курц пред репортери в отговор на въпроса дали Русия трябва да участва в принудителното кацане на самолет в Минск.

Меркел отсече: твърденията на Беларус за отклонения полет са напълно неправдоподобни

Меркел отсече: твърденията на Беларус за отклонения полет са напълно неправдоподобни

Лидерите на ЕС обсъждат санкции срещу Беларус

Припомняме, че тази вечер Европейският съвет на извънредно заседание обсъжда този проблем.

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли обяснението на Беларус защо е принудил самолет да кацне в Минск, след което арестува противник на режима на борда.

Беларус е подложена на обстрел от европейски лидери за принуждаването на европейски пътнически полет с опозиционен активист да кацне в столицата Минск вчера.

Беларус експулсира целия персонал на посолството на Латвия в Минск, включително посланика. Това обяви беларуският външен министър, след като латвийските власти са използвали беларуско опозиционно знаме на световното първенство по хокей на лед.

Русия коментира, че случилото се са вътрешни работи на Беларус.

Беларус изгони цялото посолство на Латвия, тя отвръща

Беларус изгони цялото посолство на Латвия, тя отвръща

Изгонен е включително латвийският посланик

България е представлявана в Брюксел тази вечер от президента Румен Радев.

От МВнР съобщиха, че няма данни за български пътници на борда на въпросния самолет.