Беларус експулсира целия персонал на посолството на Латвия в Минск, включително посланика. Това обяви беларуският външен министър, след като латвийските власти са използвали беларуско опозиционно знаме на световното първенство по хокей на лед, предаде "Франс прес".

Стъпката беше направена, след като бившата съветска република Беларус е подложена на обстрел от европейски лидери за принуждаването на европейски пътнически полет с опозиционен активист да кацне в столицата Минск вчера.

Посланикът на Латвия в Беларус, Ейнарс Семанис, е бил привикан в министерството на външните работи на Беларус за "обида на националното знаме", уточнява държавната информационна агенция "Белта".

"Категоричен протест беше изразен на посланика във връзка със ситуацията", цитира "Белта" думите на външния министър Владимир Макей.

"Посланикът беше помолен да напусне Беларус в рамките на 24 часа. Целият дипломатически и административен персонал на посолството също беше помолен да напусне Беларус в рамките на 48 часа", уточни Макей.

Той добави, че един член на административния персонал може да остане да се грижи за сградата на посолството.

Латвийската столица Рига беше обявена за единствен домакин на световното първенство по хокей на лед през 2021 г., след като на Беларус беше наложена забрана да бъде домакин на турнира, който започна на 21 май.

По-рано днес кметът на Рига Мартинс Стакис заяви, че националното знаме на Беларус на шампионата е заменено с бяло-червено-бяло знаме на опозицията.

"Знаме, символизиращо режим, ангажиран с държавен тероризъм, не принадлежи на Рига - затова го свалихме", написа Стакис в "Туитър".

Дългогодишният президент на Беларус Александър Лукашенко и негови приближени бяха ударени със санкции от Европейския съюз и САЩ за репресиите му срещу протестите, избухнали след президентските избори през август миналата година.

По време на няколкомесечни демонстрации, които след това се стопиха, опонентите поискаха оставката на 66-годишния президент, заявявайки, че изборите са фалшифицирани.

В отговор на действията на Беларус Латвия обяви, че е изгонила беларуски дипломати.

"Латвия привика шарже д'афер в Беларус, за да информира за идентичните действия и експулсирането на беларуски дипломати до нормализиране на отношенията", се казва в изявление на латвийското външно министерство.