Британският външен министър Доминик Рааб повдигна възможността за руска подкрепа за отклоняването на гражданския самолет, довело до ареста на белаоруски опозиционен журналист, съобщава "Франс прес".

Рааб каза пред парламента, че нямало ясни доказателства относно прякото руско участие, но добави: "Много е трудно да се повярва, че този вид действия биха могли да бъдат предприети най-малкото без съгласието на властите в Москва."

Великобритания забрани Belavia, британските самолети избягват Беларус

Великобритания забрани Belavia, британските самолети избягват Беларус

Британските власти са отнели разрешителното на Belavia

Белоруските власти вдигнаха изтребител и се позоваха на фалшив сигнал за бомба, за да принудят самолет на Ryanair да кацне вчера, а след това задържаха журналиста Роман Протасевич, който беше на борда, предизвиквайки осъждане от Европа и САЩ.

Запитан в парламента от депутат за евентуално участие на Русия в инцидента, британският външен министър Доминик Рааб каза: "Нямаме каквито и да е ясни детайли за това, но е много трудно да се повярва, че този вид действия могат да бъдат предприети най-малкото без съгласието на властите в Москва, но както казвам, все още не е ясно."

ЕС смъмри посланика на Беларус за отклонения полет

ЕС смъмри посланика на Беларус за отклонения полет

Тези действия са неприемливи

Днес Русия обвини Запада в лицемерие в неговия гневен отговор на отклоняването на самолета от страна на Беларус. Все още няма публикувани доказателства, които да показват участие на Русия в инцидента.

Рааб изтъкна, че Великобритания работи със съюзници по координиран отговор, включително допълнителни санкции срещу Беларус, която се ръководи от президента Александър Лукашенко от 1994 г.

Великобритания привика беларуския посланик в Лондон заради ареста на Протасевич.

Литва съветва гражданите си да напуснат Беларус, самолетите ѝ няма да летят там

Литва съветва гражданите си да напуснат Беларус, самолетите ѝ няма да летят там

Отговор на действията на Беларус

Рааб също така заяви, че Великобритания е издала предупреждение, съветвайки британските авиокомпании да прекратят полетите си над беларуското въздушно пространство и че ще прекрати разрешението за летене на беларуската национална авиокомпания Belavia с незабавно действие.

"Режимът на Лукашенко трябва да бъде държан отговорен за такова безразсъдно и опасно поведение", каза Рааб пред парламента.

"Сценарият, както се съобщава, е шокиращо нападение срещу гражданската авиация и нападение срещу международното право. Това представлява опасност за гражданските полети навсякъде", настоя британският първи дипломат.

Великобритания: Лукашенко ще понесе отговорност за грубите си действия

Великобритания: Лукашенко ще понесе отговорност за грубите си действия

Зове за незабавно освобождаване на политическите затворници