Британският външен министър Доминик Рааб осъди приземяването на полета на ирландската авиокомпания Ryanair от беларуските власти и призова за незабавно освобождаване на политическите затворници, задържани от Минск, съобщава "Евронюз".

"Г-н Лукашенко трябва да бъде държан отговорен за своите груби действия, те ще имат сериозни последици", настоя британският първи дипломат и добави, че Лондон "работи с нашите съюзници по координиран отговор, включително допълнителни санкции".

Италия нарече отклоняването на самолета от Беларус "държавно отвличане"

Италия нарече отклоняването на самолета от Беларус "държавно отвличане"

Настоява, че това освен проблем на ЕС е и проблем на НАТО

Други европейски и американски официални лица разкритикуваха действията на правителството на Беларус и увериха, че работят по съвместен отговор срещу режима, който приземи полета, за да арестува опозиционния журналист Роман Протасевич.

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел обяви на 10 май, че ЕС подготвя нови санкции срещу Беларус и се надява да ги приеме "през следващите седмици" - санкции, за които се изисква единодушието на страните членки.

В края на февруари Европейският съюз реши да удължи до 28 февруари 2022 г. санкциите, вече наложени на беларуския президент Александър Лукашенко и членове на неговия режим, участвали в репресиите на протестите срещу президентските избори на 9 август 2020 г.

Белгия зове за забрана на полетите в ЕС на беларуския национален авиопревозвач

Белгия зове за забрана на полетите в ЕС на беларуския национален авиопревозвач

Белгийският премиер настоява за незабавно освобождаване на Роман Протасевич

Осемдесет и осем лица, включително Лукашенко, заедно със седем организации бяха санкционирани със забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активи.

ЕС отказа да признае резултатите от президентските избори, които определи за "фалшифицирани". Исторически големите протести, които последваха, бяха сурово смазани.

Въпреки европейските и американските санкции срещу Александър Лукашенко и висши членове на неговото правителство, беларуският президент, подкрепян от Москва, не показа сериозни признаци на компромис в лицето на протестното движение.

САЩ настояват за разследване на задържането на самолета от Минск

САЩ настояват за разследване на задържането на самолета от Минск

САЩ ще координират реакцията на инцидента с ЕС