Държавният секретар Антъни Блинкен осъди инцидента с принудителното кацане на самолет на авиокомпания Ryanair. САЩ настояват за освобождаването на опозиционера Роман Протасевич и ще действат заедно с Европейския съюз за изясняване на инцидента.

САЩ решително осъждат принудителното изменение на направлението на полета между две страни на Европейския съюз, както и ареста на журналиста в Минск", се посочва в разпространено изявление на държавния сектретар.

Столтенберг за отвличането на самолета на Ryanair: Опасен инцидент

Столтенберг за отвличането на самолета на Ryanair: Опасен инцидент

Необходимо е международно разследване...

В него действията на беларуските власти се определят като "шокиращ акт на режим", който е поставил под опасност живота на повече от 120 пасажери, включително и граждани на САЩ. Действията на Минск и задействането на военен самолет предизвикват дълбоко безпокойство. Това изисква пълно разследване, настоява още Блинкен.

Той заявява, че САЩ ще координират съответната реакция на инцидента с Европейския съюз. САЩ поддържат призива на Съвета на международната организация за гражданската авиация (ICAO) да се свика Съвета на сигурност.

ЕС: Беларуското правителство отвлече самолет – това е тероризъм, IСАО да разследва

ЕС: Беларуското правителство отвлече самолет – това е тероризъм, IСАО да разследва

Обмислят се нови санкции…

Антъни Блинкен разкритикува в изявлението си продължаващите преследване и ареста на журналисти в Беларус. Държавният секретар заявява, че САЩ поддържат беларуския народ в неговия стремеж към свободно, демократично и процъфтяващо бъдеще и призовава властите в Минск да уважават правата на човека и основополагащите свободи.

Припомняме, курс на Ryanair от Атина за Вилнюс вчера бе прехванат от изтребител, отклонен от курса си и принуден да кацне в столицата на Беларус. Непосредствено след това намиращият се на борда беларуски журналист Роман Протасевич е бил арестуван от властите. По-късно бе съобщено, че той е освободен и се намира вече в литовската столица Вилнюс

Парламентарната асамблея на Източното партньорство EURONEST се обърна с искане за свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН и извънредно заседание на Съвета на ЕС.