Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заявиха, че принудителното приземяване на самолета на Ryanair в Минск е абсолютно неприемливо, а лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер го определи като акт на държавен тероризъм. Непосредствено след като беше разпространена новината за задържането на самолета последваха реакции от страна на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, от редица държавни лидери и външни министри от ЕС.

Припомняме, днес изтребител на беларуските ВВС прехвана самолет на Ryanair, изпълняващ граждански полет от Атина за Вилнюс и го принуди да кацне в Минск под фалшив предлог, че на борда има бомба. Непосредствено след това намиращият се на борда беларуски журналист Роман Протасевич беше арестуван.

Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят случая на започващата в понеделник, 24 май, двудневна среща в Брюксел.

"Отклоняването към Минск на самолета на Ryanair, изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, е крайно неприемливо. (...) При всяко нарушаване на правилата на международния въздушен транспорт трябва да има последици." - коментира Урсула фон дер Лайен в профила си в Twitter.

Тя настоя да бъде гарантирана сигурността на всички пътници.

Аналогична е позицията на Жозеп Борел.

"Внимателно следим събитията около днешния полет на @Ryanair от Атина за Вилнюс, който беше принуден да кацне заради предполагаема заплаха за сигурността. Това е абсолютно недопустимо." - написа Борел в Twitter.

Той допълни, че беларуското правителство е отговорно за сигурността на всички пътници в самолета и че "ВСИЧКИ пасажери трябва да получат възможност да продължат пътуването си незабавно".

Президентът на Европейския парламент Давид Сасоли на свой ред призова властите в Беларус незабавно да освободят Роман Протасевич и пасажерите от самолета.

"Нуждаем се от незабавни обяснения, а той трябва да бъде освободен. Всички 171 пътници и самолетът трябва да бъдат освободени неотложно" — подчерта Сасоли в своя публикация в социалната мрежа.

От своя страна лидерът на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер подчерта, че отклоняването на самолета е непростим акт на държавен тероризъм, на който ЕС трябва да реагира незабавно.

"Диктаторът Лукашенко отвлече граждански самолет на #Ryanair, извършваш полет между две страни-членки на ЕС и съюзници в НАТО. Това е непростим акт на държавен тероризъм. Ние трябва да реагираме незабавно и твърдо. Съветът на ЕС ще обсъди допълнителни санкции." - отбеляза Вебер в профила си в Twitter.

Председателят на Европейската народна партия и експредседател на Европейския Съвет Доналд Туск предупреди, че нелегитимният президент на Беларус Александр Лукашенко вече е заплаха за международната сигурност.

"Лукашенко се превърна в заплаха не само за своите граждани, но и за международната сигурност. Актът на държавен тероризъм от негова страна (задържането на Протасевич - б.р.) изисква незабавна и твърда реакция от страна на всички европейски правителства и институции." - написа Туск

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също призова властите да освободят всички пътници от самолета.

"Много сме обезпокоени от съобщенията за принудителното кацане на самолета на Ryanair в Минск. Призоваваме беларуските власти незабавно да освободят самолета и всички пасажери. Разследването на инцидента от ICAO ще е от голямо значение", коментира Мишел в социалната мрежа.

Действащият председател на ОССЕ Ан Линде, която е и министър на външните работи на Швеция също осъди задържането на Протасевич и призова за незабавното му освобождаване.

"Обезпокоена съм от съобщенията за това, че граждански самолет е бил принуден да кацне в Минск с цел да бъде арестуван независимият журналист Роман Протасевич. Това е много тревожно и необмислено поведение. Призовавам Беларус незабавно да освободи журналиста Протасевич." — заяви Ан Линде.

Тя призова Беларус да спазва всички свои международни ангажименти, включително свободата и словото и зачитането на човешките права, които страната е поела като членка на ОССЕ.

Ексдепутатът от Европейския парламент Ребека Хармс заяви, че по случая със самолета на Ryanair трябва да се наложат санкции не само на Беларус, но и на Русия, ако е участвала в похищаването на лайнера. По думите й, в такъв случай руската страна може да бъде санкционирана чрез спиране на строителството на газопровода "Северен поток 2". "Никога не е твърде късно да спрете "Северен поток 2", допълва Хармс.

Същевременно тя изразява надежда, че всички международни полети над Беларус ще бъдат прекратени, както и че виновните ще бъдат изправени пред международен съд.

Незабавна реакция последва и от страна на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който настоя за международно разследване на инцидента.

Критики към поведението на беларуските власти отправиха политици от Гърция, Литва, Германия, Полша, Австрия, Латвия, Естония, Украйна, България, САЩ, Канада и други страни.

"Принудителното кацане на самолета на Ryanair в Минск е много сериозно нарушение на международните норми." - се посочва в съобщение на българското външно министерство.

Столтенберг за отвличането на самолета на Ryanair: Опасен инцидент

Столтенберг за отвличането на самолета на Ryanair: Опасен инцидент

Необходимо е международно разследване...

Въпреки призивите на европейските лидери за освобождаване на всички пътници, самолетът излетя за Вилнюс без Роман Протасевич. Впоследствие стана ясно, че лайнерът е кацнал в латвийската столица с шестима пътници по-малко. Оказа се, че приятелката на беларуския журналист също не е на борда Липсват и четирима руснаци, които са останали в Беларус - вероятни участници в организацията по отклоняването на самолета и задържането на Протасевич.  

Журналистът е забелязал още в Атина подозрителен интерес към себе си от страна на рускоезичен мъж на средна възраст, който се е опитал да снима документите му, а след това си е тръгнал, макар че е бил следващият на опашката за проверка на документите.

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская заяви, че става дума за "операция на спецслужбите за отклоняване на самолета с цел да бъде задържан активистът Роман Протасевич".

Задържаният в Минск самолет е освободен, следили са Протасевич още в Атина

Задържаният в Минск самолет е освободен, следили са Протасевич още в Атина

Лайнерът на Ryanair кацна във Вилнюс...