Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът следи отблизо ставащото около принудителното приземяване на самолета на Ryanair в Беларус и съобщенията за задържането на беларуския опозиционер Роман Протасевич, който беше на борда.

"Това е сериозен и опасен инцидент, изискващ международно разследване. Беларус трябва да осигури безопасно завръщане на екипажа и всички пътници", написа Столтенберг в Twitter, след като беше съобщено за предприетите от беларуските власти безпрецедентни действия на принуда.

Припомняме, изтребител на беларуските ВВС прехвана самолет на Ryanair, изпълняващ граждански полет от Атина за Вилнюс и го принуди да кацне в Минск под фалшив предлог, че на борда има бомба. Непосредствено след това намиращият се на борда беларуски журналист Роман Протасевич беше арестуван.

ЕС: Беларуското правителство отвлече самолет – това е тероризъм, IСАО да разследва

ЕС: Беларуското правителство отвлече самолет – това е тероризъм, IСАО да разследва

Обмислят се нови санкции…

Случаят предизвика незабавен и мощен международен отзвук. Действията на беларуските власти бяха осъдени от лидерите на европейските институции, от държавни лидери и външни министри на страните от ЕС.

Въпреки призивите за незабавно освобождаване на самолета и всички пътници, лайнерът излетя за Вилнюс без Протасевич, който беше отведен от служители на беларуските силови структури.

Задържаният в Минск самолет е освободен, следили са Протасевич още в Атина

Задържаният в Минск самолет е освободен, следили са Протасевич още в Атина

Лайнерът на Ryanair кацна във Вилнюс...