Международната организация за гражданска авиация (ICAO) смята, че принудителното отклоняване на самолета на компанията Ryanair от беларуските власти може да представлява нарушение на Чикагската конвенция от 1944 г. На този международен документ се основава дейността на съвременната гражданска авиация, напомня "Гласът на Америка".

Самолетът изпълняваше полет от Атина за Вилнюс, но беше прехванат от изтребител на беларуските ВВС и принуден да кацне в Минск. За да накарат екипажа да се подчини, беларуските власти са предали фалшива информация, че на борда има бомба.

ЕС: Беларуското правителство отвлече самолет – това е тероризъм, IСАО да разследва

ЕС: Беларуското правителство отвлече самолет – това е тероризъм, IСАО да разследва

Обмислят се нови санкции…

След принудителното кацане намиращият се в самолета опозиционен журналист Роман Протасевич е бил арестуван.

ICAO очаква да получи допълнителна информация с официални потвърждения от засегнатите страни и оператори.

Инцидентът може да породи съмнения в надеждността на сегашната система на международно сътрудничество в областта на авиацията.

Същевременно съпредседателят на Парламентарната асамблея на Източното партньорство EURONEST Андрюс Кубилюс се обърна с искане за свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН и извънредно заседание на Съвета на ЕС заради действията на беларуските власти.

Диктаторът Лукашенко предприе акт на държавен тероризъм и агресия срещу европейски граждани и частна компания от ЕС, констатира Кубилюс. По думите му, става дума за директно нарушаване на Чикагската конвенция за международната гражданска авиация.

EURONEST: Да се свика Съветът за сигурност заради принудителното кацане в Минск

EURONEST: Да се свика Съветът за сигурност заради принудителното кацане в Минск

Акт на държавен тероризъм...

Независимият руски авиационен експерт Вадим Лукашевич смята, че принудителното кацане на пътническия самолет е акт на въздушно пиратство, предаде агенция "Укринформ".

"Ангажирам се с твърдението, че изтребителят (който е прехванал самолета - б.р.) е имал разрешение да употреби оръжие и съм абсолютно сигурен, че екипажът на пътническия лайнер е променил курса едва след като е бил уведомен от беларуския изтребител, че в случай на неподчинение ще открие огън срещу пътническия самолет и ще го обстрелва докато не напусне въздушното пространство на Беларус." — написа експертът във Фейсбук.

По думите му, пилотите на Ryanair "до последно" са се опитвали да продължат към Вилнюс.

"Наложило им се е да обърнат под заплаха от страна на изтребителя, когато са оставали 10 минути полет до летището на Вилнюс, а до литовската граница само 30 км", отбелязва Лукашевич.

Анализът му се основава на данни от FlightRadar.

"Тук става дума за принуждаване на самолета да кацне. И това мирише толкова лошо. Това счупва правила, установени от десетилетия... Аз като цяло не виждам никаква разлика между сомалийските пирати и правителството на Беларус и неговите спецслужби. Там е за пари, а тук - за да заловят човек. Но принципно методите не са много различни." — обобщава експертът.

Столтенберг за отвличането на самолета на Ryanair: Опасен инцидент

Столтенберг за отвличането на самолета на Ryanair: Опасен инцидент

Необходимо е международно разследване...

Случаят предизвика незабавен и мощен международен отзвук. Действията на беларуските власти бяха осъдени от лидерите на европейските институции и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който поиска международно разследване. Критики към поведението на беларуските власти отправиха политици от Гърция, Литва, Германия, Полша, Австрия, Латвия, Естония, Украйна, България, САЩ, Канада и други страни.

"Принудителното кацане на самолета на Ryanair в Минск е много сериозно нарушение на международните норми." - се посочва в съобщение на българското външно министерство.

МВнР: Задържането на самолета с Протасевич в Минск е абсолютно неприемливо

МВнР: Задържането на самолета с Протасевич в Минск е абсолютно неприемливо

Имало е и български гражданин...

Въпреки призивите за незабавно освобождаване на самолета и всички пътници, лайнерът излетя за Вилнюс без Протасевич, който беше отведен от служители на беларуските силови структури. Впоследствие стана ясно, че лайнерът е кацнал в латвийската столица с шестима пътници по-малко. Оказа се, че приятелката на беларуския журналист също не е на борда Липсват и четирима руснаци, които са останали в Беларус - вероятни участници в организацията по отклоняването на самолета и задържането на Протасевич.

Журналистът е забелязал още в Атина подозрителен интерес към себе си от страна на рускоезичен мъж на средна възраст, който се е опитал да снима документите му, а след това си е тръгнал, макар че е бил следващият на опашката за проверка на документите.

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская заяви, че става дума за "операция на спецслужбите за отклоняване на самолета с цел да бъде задържан активистът Роман Протасевич".

Задържаният в Минск самолет е освободен, следили са Протасевич още в Атина

Задържаният в Минск самолет е освободен, следили са Протасевич още в Атина

Лайнерът на Ryanair кацна във Вилнюс...