Премиерът на Белгия Александер Де Кро призова държавните и правителствени ръководители на страните членки на Европейския съюз да наложат санкции срещу Беларус преди срещата на ЕС в Брюксел тази вечер, съобщава "Франс прес".

Вчера Беларус отвлече самолет за Минск, за да арестува един от неговите пътници, младия опозиционен журналист Роман Протасевич, за чието незабавно освобождаване Белгия също призовава.

Де Кро предложи да се забрани на беларуската нациоална авиокомпания Belavia да оперира в ЕС.

ICAO може да обвини Минск в нарушаване на Чикагската конвенция заради самолета на Ryanair
Обновена

ICAO може да обвини Минск в нарушаване на Чикагската конвенция заради самолета на Ryanair

EURONEST иска да се свика Съветът за сигурност...

"Трябва да обмислим санкции, включително забрана на Belavia да каца на летища в ЕС", написа в "Туитър" белгийският премиер.

Belavia предлага полети до повечето европейски столици.

"Кацането на полет FR4978 на Ryanair, принудително извършено от Беларус, е неприемливо. Европейският съвет трябва да изпрати ясно и недвусмислено послание. Роман Протасевич трябва да бъде освободен незабавно", настоя Де Кро.

Заседанието на Европейския съвет започва в 20 часа българско време тази вечер.

Самолетът на Ryanair летеше от Гърция до Литва, когато Беларус изпрати изтребител, за да го пресрещне.

САЩ настояват за разследване на задържането на самолета от Минск

САЩ настояват за разследване на задържането на самолета от Минск

САЩ ще координират реакцията на инцидента с ЕС

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел обяви на 10 май, че ЕС подготвя нови санкции срещу Беларус и се надява да ги приеме "през следващите седмици" - санкции, за които се изисква единодушието на страните членки.

В края на февруари Европейският съюз реши да удължи до 28 февруари 2022 г. санкциите, вече наложени на беларуския президент Александър Лукашенко и членове на неговия режим, участвали в репресиите на протестите срещу президентските избори на 9 август 2020 г.

Осемдесет и осем лица, включително Лукашенко, заедно със седем организации бяха санкционирани със забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активи.

ЕС отказа да признае резултатите от президентските избори, които определи за "фалшифицирани". Исторически големите протести, които последваха, бяха сурово смазани.

Въпреки европейските и американските санкции срещу Александър Лукашенко и висши членове на неговото правителство, беларуският президент, подкрепян от Москва, не показа сериозни признаци на компромис в лицето на протестното движение.

ЕС: Беларуското правителство отвлече самолет – това е тероризъм, IСАО да разследва

ЕС: Беларуското правителство отвлече самолет – това е тероризъм, IСАО да разследва

Обмислят се нови санкции…