Беларус осъди седем активисти, включително известния опозиционер Павел Северинец, на затвор от четири до седем години, съобщи журналист от съда, предаде "Франс прес".

В съдебен процес, проведен при закрити врати в съд в източната Могилевска област, активистите бяха признати за виновни за участие в "масови вълнения", визирайки историческите протести, избухнали след спорните президентски избори миналия август.

Беларуската опозиция призовава САЩ и Г-7 да увеличат натиска върху режима

Беларуската опозиция призовава САЩ и Г-7 да увеличат натиска върху режима

Тя разговаря със съветника на Байдън по националната сигурност

Демонстрациите обхванаха страната в продължение на месеци, след като 66-годишният Александър Лукашенко претендираше за спечелен с голяма победа шести президентски мандат на изборите, за които опозицията и европейските лидери заявиха, че са фалшифицирани.

44-годишният Северинец, който е съпредседател на нерегистрираната партия "Беларуска християндемокрация", беше арестуван през юни миналата година след протестна демонстрация в подкрепа на опозиционните кандидати за президент.

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Действа в координация с ЕС, за да бъдат санкционирани властите в Минск

Съдът го призна за виновен за "организиране на масови вълнения", въпреки че той е бил задържан през последните 11 месеца и не е участвал в масовите демонстрации.

На съда му отне два дни, за да разгледа казуса.

Във видеоклип от съда, публикуван от финансираното от САЩ Радио "Свобода", арестуваните активисти бяха видяни натъпкани в клетка за обвиняеми.

"Беларус ще бъде свободна!", скандираха те.

ЕС забранява полети на Беларус заради отклонения самолет

ЕС забранява полети на Беларус заради отклонения самолет

Очакваше се Брюксел да наложи санкции

Европейският съюз и САЩ санкционираха Лукашенко и негови приближени със забрани за пътуване и замразяване на активи заради репресиите срещу протестиращите.

Хиляди бяха арестувани, като много от тях съобщават за изтезания в ареста. По време на демонстрациите бяха убити най-малко четирима души.

В неделя Беларус се сблъска с глобален протест, след като правителството разпореди отклоняването на европейски полет над беларуското въздушно пространство и арестува опозиционен журналист, който беше на борда.

Няколко базирани в ЕС авиопревозвачи прекъснаха въздушните връзки с Беларус, докато европейските лидери също предупредиха за допълнителни санкции срещу бившата съветска република.

Въпреки че през последните месеци протестите замряха, активисти и независими журналисти продължават да бъдат хвърляни в затвора.

Италия нарече отклоняването на самолета от Беларус "държавно отвличане"

Италия нарече отклоняването на самолета от Беларус "държавно отвличане"

Настоява, че това освен проблем на ЕС е и проблем на НАТО