Беларуският контрол на въздушното движение е казал на полета на Ryanair, отправящ се за Вилнюс, че на борда имало бомба, и предложил да се отклони към Минск според стенограма, публикувана от беларуското транспортно министерство, съобщава "Франс прес".

Принудителното приземяване на европейския пътнически полет в неделя предизвика глобално недоволство, като базирани в ЕС авиопревозвачи прекъснаха въздушните връзки с Беларус, а европейските лидери предупредиха за нови санкции.

Кремъл отхвърля Русия да е замесена в отклоняването на самолета от Беларус

Кремъл отхвърля Русия да е замесена в отклоняването на самолета от Беларус

Тези предположения се подхранвали от антируски настроения

Авиационният отдел на беларуското транспортно министерство публикува стенограма на разговора между летището в Минск и пилота на Ryanair.

"Имаме информация от специалните служби, че имате бомба на борда и тя може да бъде активирана над Вилнюс", казал ръководителят на въздушното движение в Минск, препоръчвайки на самолета да кацне.

Тогава пилотът поставил под въпрос произхода на бомбената заплаха, на което Минск отговорил, че охраната на летището я е получила по имейл.

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Действа в координация с ЕС, за да бъдат санкционирани властите в Минск

Беларус няколко пъти е предложил самолетът да кацне в Минск, заявявайки, че това било "наша препоръка".

Вчера обаче беларуските власти заявиха, че решението за приземяване в Минск е взето независимо от пилота и че той е имал възможност да отиде или в Полша, или в Украйна.

Властите също така увериха, че бомбената заплаха се предполага, че е дошла от палестинската ислямистка групировка "Хамас" в имейл, адресиран до летището в Минск. Те повториха това твърдение в изявлението си днес.

ЕС забранява полети на Беларус заради отклонения самолет

ЕС забранява полети на Беларус заради отклонения самолет

Очакваше се Брюксел да наложи санкции

Министерството на транспорта също така обяви днес, че представители на международни агенции са поканени за "допълнително разглеждане на обстоятелствата" на инцидента.

Поканените организации са Международната организация за гражданска авиация, Международната асоциация за въздушен транспорт, Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз и органите за гражданска авиация на ЕС и САЩ.

Самолетът на Ryanair, пътуващ от Атина до Вилнюс, превозваше опозиционен активист, който беше арестуван на летището в Минск, след като всички пътници слязоха за проверка за сигурност.

Меркел отсече: твърденията на Беларус за отклонения полет са напълно неправдоподобни

Меркел отсече: твърденията на Беларус за отклонения полет са напълно неправдоподобни

Лидерите на ЕС обсъждат санкции срещу Беларус

26-годишният Роман Протасевич избяга от Беларус през 2019 г. в ЕС, откъдето ръководи каналите Nexta в "Телеграм", ключова опозиционна медия в Беларус, която помогна за мобилизирането на протестиращите.

Беларуската държавна телевизия късно вчера излъчи кратко видео на Протасевич, потвърждаващо, че е в затвора в Минск и "признава" по обвинения в организиране на масови вълнения.

Негови приближени обаче казват, че видеото е направено под натиска на властите.

Шефът на Ryanair с подробности за действията на Беларус

Шефът на Ryanair с подробности за действията на Беларус

Пътниците и екипажът са били уплашени