Кремъл настоя, че на всяко предположение, че Русия по някакъв начин е замесена в принудителното приземяване на пътнически полет в Беларус за задържане на опозиционен журналист, не си струвало да се отговаря и се подхранвало от антируски настроения, информира "Ройтерс".

В неделя Беларус вдигна изтребител, за да пресрещне пътнически самолет на Ryanair, превозващ Роман Протасевич, журналист, критикуващ беларуския президент Александър Лукашенко, в акт, заклеймен от западните сили като "държавно пиратство".

Великобритания убедена, че Русия е замесена в приземения от Беларус самолет

Великобритания убедена, че Русия е замесена в приземения от Беларус самолет

Засега обаче няма доказателства

Британският външен министър Доминик Рааб заяви вчера, че макар ситуацията да е неясна, е трудно да се повярва, че Русия не е замесена, най-малкото като е дала съгласие, в инцидента със самолета.

Говорейки пред репортери по време на конферентен разговор, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли категорично идеята за руско участие.

Той настоя, че антируските настроения означавали, че Москва била обвинявана във всичко в наши дни и че нейните критици оставяли омразата им към Русия да заслепи собствения им анализ.

Ивайло Калфин предполага подкрепа за Беларус от Русия

Ивайло Калфин предполага подкрепа за Беларус от Русия

Той определя като тероризъм принудително приземения самолет в Беларус

Песков добави, че Москва се надявала, че София Сапега, руска гражданка, задържана заедно с беларуския журналист Роман Протасевич, след като полетът им беше отклонен към Минск, скоро ще бъде освободена, при условие че не е нарушила никакви закони.

Освен Протасевич и Сапега, трима други пътници напуснаха самолета в Минск в неделя. Първоначалните твърдения, без доказателства, от беларуски активист, че тримата пътници са били притежатели на руски паспорти, се оказаха неверни.

Литовски официален представител е казал пред "Ройтерс", че тримата пътници, слезли в Минск, включват двама беларуски граждани и един гръцки гражданин.

Беларуската държавна телевизия излъчи вчера интервюта с триото.

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Действа в координация с ЕС, за да бъдат санкционирани властите в Минск