Бившият външен и социален министър Ивайло Калфин определи като тероризъм принудително приземения самолет в Минск и ареста на опозиционния журналист.

В студиото на БНТ Калфин определи сюжета като абсурден. "Абсолютно недопустимо е, абсурдно е."

Каквото и да направи ЕС, това едва ли някои го е очаквал, коментира Калфин. Правителството на Беларус много жестоко мачка всеки, който си помисли да излезе на протест, а целта на беларуското правителство е да всява страх, но този страх и напрежението ще избие в някаква посока, смята бившият външен министър за това дали може се очакват протести в подкрепа на опозиционния журналист и напрежение в Беларус.

Ивайло Калфин предполага подкрепа за Беларус от Русия в международния скандал. Това е поредният фактор, който ще увеличи напрежението между Русия и Европа, очаква Калфин. "ЕС няма чак толкова възможности да се намеси като един супермен или суперуомън, а ЕС използва инструментите, които има. Санкциите никога не са водили до траен ефект и не са най-добрият начин", подчерта Калфин.

За Калфин не е нормално службите да влизат в конфликт с властта

За Калфин не е нормално службите да влизат в конфликт с властта

Предизборната кампания ще бъде една голяма шумотевица

Той е сигурен, че Русия има много силно разузнаване, включително и в България. Ние не виждаме смислен процес в България, който да покаже, че се справяме напълно с шпионските мрежи, а от време на време изведнъж се обявява руски дипломат за разузнавач. Това ме кара да си мисля, че това не е някакъв нормален вътрешен процес, а искаме да се харесаме на някого, категоричен бе бившият външен министър.

Ивайло Калфин не вижда признаци шпионската мрежа в България да е разплетена напълно.

Припомняме, че беларуските власти вдигнаха изтребител и отклониха полет от Атина до Вилнюс, за да арестуват опозиционния журналист Роман Протасевич, който бил на борда на авиокомпания Ryanair.

Съпредседателят на Парламентарната асамблея на Източното партньорство EURONEST Андрюс Кубилюс се обърна с искане за свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради принудителното кацане в Минск на самолета на Ryanair.

Западният свят остро осъди това нарушаване на граждански права. На срещата на върха на ЕС се взе политическо решение да се забрани на беларуските авиокомпании да летят до Съюза. ЕС призова Международната организация за гражданска авиация да разследва инцидента със кацането на полета на Ryanair в Беларус.

Според американския президент Джо Байдън - арестът на Роман Пратасевич от властите в Беларус е срамно нападение срещу свободата на печата.

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли обяснението на Беларус защо е принудил самолета да кацне в Минск, след което арестува противник на режима на борда.