Онези, които желаят Беларус болен, както извън страната, така и вътре в нея, преминаха от организиране на безредици към "задушаване" на страната. Това обяви беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от "Белта".

"Зложелателите на Беларус преминаха от организиране на бунтове до етапа на задушаване", изтъкна Лукашенко пред беларуски депутати, Конституционната комисия и държавни административни органи.

Нарастват опасенията, че задържаният беларуски журналист е изтезаван

Нарастват опасенията, че задържаният беларуски журналист е изтезаван

Той се намира в арест в Минск

Според Лукашенко онези, които желаят страната да е болна, както извън, така и вътре в Беларус, "промениха методите си за атаки срещу държавата".

"Те преминаха много червени линии, преминаха границите на здравия разум и човешкия морал", заключи държавният глава.

Лукашенко също така настоя, че Западът отказвал да разследва приземяването на самолета на Ryanair в Минск.

Тъмни облаци над беларуската авиокомпания

Тъмни облаци над беларуската авиокомпания

Политика на Лондон срещу Лукашенко

"Действах законно, защитавах хората, действах в съответствие с всички международни правила. Самолетът беше отклонен в близост до Беларуската атомна електроцентрала. Ами ако системите за безопасност на АЕЦ бяха приведени в пълна готовност", запита Лукашенко, очевидно опитвайки се да изфабрикува нов мотив за действията си. 

Съобщението за заплахата за бомба на борда на самолета на Ryanair, който беше принуден да се приземи в Минск, е дошло от Швейцария, твърдят беларуските държавни медии.

На 24 май директорът на авиационния отдел на беларуското транспортно министерство заяви, че бомбената заплаха е дошла от радикалната палестинска ислямистка групировка "Хамас".

Радев: Абсолютно недопустими са действията на Беларус

Радев: Абсолютно недопустими са действията на Беларус

Солидарността в ЕС е стълб

Говорителят на "Хамас" обаче в понеделник отрече участието на групировката в инцидента с Ryanair, като увери, че организацията не прибягвала до подобни методи.

На 23 май самолет на Ryanair, летящ от Атина за Вилнюс, беше принуден да се приземи в Минск след изфабрикуван мотив от беларуските власти за заплаха от бомба, като целта беше да бъде арестуван опозиционният журналист Роман Протасевич и неговата приятелка. Основателят на канала "Nexta" в "Телеграм", който според властите в Беларус е екстремистки, сега го грози до 15 години затвор.

Инцидентът с полета на Ryanair предизвика вълна от критики от европейските лидери, които обвиниха беларуските власти в намеса в гражданската авиация на Европейския съюз и заплашиха да затворят беларуското въздушно пространство за международни полети. 

Беларуската опозиция призовава САЩ и Г-7 да увеличат натиска върху режима

Беларуската опозиция призовава САЩ и Г-7 да увеличат натиска върху режима

Тя разговаря със съветника на Байдън по националната сигурност