Мястото, където да взема отношение спрямо действията на Беларус е Съветът на ЕС. Това подчерта държавният глава Румен Радев след срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел.

Всички осъдихме действията на Беларус - те са в нарушение на всички правила, включително и международни, както и на сигурността на гражданските полети, обясни президента.

Причината за прихващането е категорично в разрез с международното право - категорично недопустимо е заради политически противник да се прихваща самолет, отсече обаче Румен Радев. Той не коментира, като бивш пилот, техническите параметри на действията, тъй като не разполага с информация по случая.

България не приема обяснението на посланика на Беларус у нас

България не приема обяснението на посланика на Беларус у нас

Действията на беларуските власти бяха определени като неприемливи

Солидарността е основен принцип в ЕС и е нормално, когато една държава се чувства застрашена, да получи подкрепа от останалите страни-членки. Европейският съюз трябва да бъде солидарен, посочи Радев, а по-късно и даде пример със солидарността, изразена по случая с Чехия и разкритията за саботаж във военен завод преди месец. Едновременно с това българският държавен глава подчерта, че с Русия трябва да се търси диалог. "Много европейски лидери изразиха треговата си от състоянието на отношенията с Русия, което не е от полза за самия ЕС."

В доклада за състоянието на ЕС - Русия Чехия е посочена, никой обаче не е инициирал България да бъде упомената също. Припомняме и че българската прокуратура излезе със заключение, че ще се разследва намеса от страна на Русия при четири инцидента във военнопромишления ни комплекс 10 години назад.

Румен Радев коментира и изключителния интерес на европейските държави по отношение на диалога с Република Северна Македония. Очаква се юни месец да има раздвижване по темата, но България трябва да види пътната карта, която ще се изготви, и след това да се вземе окончателно решение. Румен Радев смята, че на всички е ясно, че България е най-силният поддръжник и най-големият приятел на РСМ.

Радев: Готови сме за диалог със Северна Македония

Радев: Готови сме за диалог със Северна Македония

Президентът е в Брюксел за участие в Европейския съвет

Ние трябва спокойно, в диалог да възстановим отношенията между двете държави и то на най-високо ниво.

"Искаме да видим устойчив и необратим процес, а не само декларации", настоя на позицията на страната ни Румен Радев и предупреди, че ако имаме различия, а нямаме парламент, ще бъде изключително сложна ситуация. "Най-важно е обаче да се възстанови политическия диалог на най-високо ниво", посочи още Румен Радев.