От Министерството на външните работи извикаха на спешна среща извънредния и пълномощен посланик на Република Беларус у нас Александър Лукашевич. В рамките на срещата от беларуската страна бяха поискани обяснения относно безпрецедентния акт на насилствено приземяване на гражданския полет на Ryanair на 23 май 2021 г. в Минск, както и за последвалия арест на беларуския опозиционен активист и журналист Роман Протасевич.

Представеното обяснение по този въпрос не бе прието от българска страна като основателно и издържано от международноправна гледна точка. Подчертано бе и намерението на страната ни да подкрепи искането за незабавно и бързо разследване на случая от ИКАО.

Стоев: Искаме гаранции от Северна Македония - договореното да бъде изпълнявано

Стоев: Искаме гаранции от Северна Македония - договореното да бъде изпълнявано

Проведена е среща с посланика на Беларус у нас

Действията на беларуските власти бяха определени като абсолютно неприемливи и окачествени като: "грубо нарушение на правилата на международното въздухоплаване и флагрантно незачитане на основните права и свободи на пътниците". В рамките на разговора българската страна неколкократно призова за незабавното освобождаване на арестувания журналист и за внимателна оценка от беларуска страна на отрицателните последици на този безпрецедентен акт за отношенията на Беларус с ЕС.

Посланик Лукашевич пое ангажимент да предаде изразената от българска страна позиция.

Припомняме, западният свят остро осъди това нарушаване на граждански права от страна на Беларус с отклоняването на полета. На срещата на върха на ЕС се взе политическо решение да се забрани на беларуските авиокомпании да летят до Съюза. ЕС призова Международната организация за гражданска авиация да разследва инцидента със кацането на полета на Ryanair в Беларус. А по-късно и съветът на ЕС взе решение да спре полетите на беларуски самолети. 

Според американския президент Джо Байдън - арестът на Роман Пратасевич от властите в Беларус е срамно нападение срещу свободата на печата.