Възстановяване на диалога със Северна Македония. Това е сред външно-политическите приоритети на Министерство на външните работи, представени от служебния министър Светлан Стоев. Това е злободневна тема и в европейския дневен ред, отбеляза Стоев. "Това, което е необходимо, е да има последователност, конструктивно отношение в постоянния диалог, целта е постигане на устойчиви и необратими резултати във възстановяване на доверието между двете държави. Голяма част от дипломатическите усилия са въпроси на договаряне, въпроси, които изискват и конфиденциалност. Първото общо участие е скоро - на президента Стево Пендаровски в делегация с Румен Радев при папата в Рим", добави той.

"На две писти се работи по въпроса със Северна Македония - нашата политика е последователна, да се обсъжда с държавите-членки и да се дадат гаранции на България, че това, което е договаряно, ще бъде изпълнявано по мониторинга и че двустранните договори ще бъдат изпълнявани. Очаква се конструктивен диалог от страна на македонската държава", подчерта по темата Светлан Стоев.

Радев: Готови сме за диалог със Северна Македония

Радев: Готови сме за диалог със Северна Македония

Президентът е в Брюксел за участие в Европейския съвет

Втората тема - партньорски отношения в рамките на НАТО, среща на министрите на външните работи следващата седмица. Дневният ред на външния министър са и участия в двустранни формати, утре среща във формата ГИМНИХ на ЕС, НАТО, Западните Балкани ще са във фокуса на разговорите на 8 юни, среща на върха на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, процеса на разширяване - 21-22 юни. Три морета - среща на върха на 8-9 юли.

От последните дни: Беларус

Днес в 9 ч. е проведена среща с посланика в Беларус по инцидента със самолета. "За първи път се случва такова нещо, това е въздушно пиратство, за което не се дава сметка до какви измерения може да стигне, задава се въпросът за личните данни на пътниците", коментира притеснен министър Стоев. Ако това е практика - ние сме изправени пред нови предизвикателства на въздушния транспорт, категоричен е той. Яна Такева добави, че тази сутрин от Райънер са потвърдили, че няма български гражданин на самолета.