Европейската интеграция изисква устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите. Това заяви държавният глава Румен Радев от Брюксел.

Той направи изявлението след срещата си с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Португалия Антониу Коща, страната-ротационен председател на Съвета на ЕС. Срещата се проведе по инициатива на председателя на Европейската комисия и португалския премиер. Тя се е провела преди извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел тази вечер, на което се обсъжда скандалът с отклонения полет от Беларус.

Това съобщиха от президентството.

Преговорите за членство в Европейския съюз на Северна Македония са били акцент на срещата.  Радев припомни, че България е най-заинтересована от бързия прогрес на най-близката ни държава на Балканите.

Европътят на РСМ минава през София, отсече Радев преди да качи Пендаровски на самолета за Рим

Европътят на РСМ минава през София, отсече Радев преди да качи Пендаровски на самолета за Рим

Към България има огромно внимание

Служебното правителство на България е готово да води активен диалог с Република Северна Македония в тази насока, както и за обсъждане на възможностите за ускоряване на процеса на европейска интеграция, заяви държавният глава, който по-рано днес вече коментира темата.