Изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери. На ден имам покани и говоря поне с двама премиери, един президент и един еврокомисар. Tака държавният глава Румен Радев отговори на въпрос за двустранните отношения с Република Северна Македония на фона на днешния празник 24 май.

Радев посочи, че заедно с президента на РСМ Стево Пендаровски не само ще отдадат почит на светите братя Кирил и Методий, но днес двете делегации, които по традиция посещават Ватикана, ще пътуват и заедно в един самолет, за да заявят своята взаимна политическа воля, че ще развиват взаимоотношения в дух на доверие, приятелство и добросъседство.

Радев: Държавата на духа никога не е загивала в България
Обновена

Радев: Държавата на духа никога не е загивала в България

Президентът призова да не се политизира най-светлия празник

Към България има огромно внимание, няма да казвам думата натиск, но да не забравяме, че България е страната член на ЕС и това означава много. Ние ще се обърнем за солидарност към останалите членове на ЕС, подчерта държавният глава и посочи: "Най-важното е България да не допуска в ЕС да бъде внесен проблем."

"Аз мисля, че начинът за решаване на проблемите и отваряне на европейския път за РСМ минава преди всичко през София. Ние трябва помежду си откровено и спокойно да решим нашите двустранни проблеми", каза още Радев.