Нека не политизираме днешният прекрасен български празник. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, след като бе попитан каква ще е съдбата на шефовете на ДАНС и ДАР. Той честити 24 май на всички българи.

Днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ - създаване на собствена писменост. Трябва да помним, че преди повече от 1 100 години именно България била държавата, която спасила тяхното дело. Започнатото от Кирил и Методий било продължение от Климент Охридски и Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователи направили така, че България да се превърне в духовния и културен център на славянски свят през Средновековието, обобщи Радев. Държавният глава, заедно със служебния премиер Стефан Янев поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред техния едноимен паметник пред Народната библиотека в София.

МОН благодари на учителите, че не отстъпиха от първа линия

МОН благодари на учителите, че не отстъпиха от първа линия

Той пожела образователният процес да продължи в реална учебна среда

Нека днес отдадем почит на всички творци, книжовници, хора на словото, които през вековете създавали българската държава на духа, от която днес и за в бъдеще ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане. Нека на 24 май поздрави нашите духовни учители, книжовници и хора на знанието, което продължават да укрепват българския дух и да разпръскват тъмата на подмяната, подчерта Румен Радев

"Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения", категоричен бе Радев.

Той увери, че имаме повод за оптимизъм, защото България винаги е вървяла напред с просвета, знания и духовност.

Празнуваме българската азбука, просвета и култура – българския дух!

Празнуваме българската азбука, просвета и култура – българския дух!

Вече над 200 г. честваме своите първоучители...

И служебният премиер Стефан Янев поздрави българите по повод Деня на светите братя Кирил и Методий. Българската азбука е най-великото обещание за вечност, за безсмъртие на нашата нация. Тя ни дава надежда, че народът и държавата ни, освен славно минало, ще имат и славно бъдеще, че българската книжовност и неповторимото ни културно наследство ще пребъдат, каза той. Затова в свят, в който се размиват културни граници и идентичности, ние сме длъжни да се борим за книжовност и просвета, за нашия език и за съхранението на националния ни облик, заключи Янев.

С много цветни балони, цветя, богата програма, радост и съпричастност жители и гости на столицата почетоха най-светлия празник на българския дух - 24 май, Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Пред паметника на светите братя Кирил и Методий в София деца изпълниха редица стихотворения и песни в чест на празника на Българския дух. По традиция прозвуча и химна "Върви народе възродени", написан от Стоян Михайловски. През май 1901г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста.

Редица политици също почетоха 24 май. Сред тях бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова, бившият председател на 45-то Народно събрание Ива Митева, заедно с представители на "Има такъв народ", АБВ също изказаха своето уважение към празника, БСП и редица общественици.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред News.bg, че основните завети на светите братя Кирил и Методий, които трябва да запомним са да четем и знаем, да пазим паметта, да съхраняваме ценностите си изконни и български и да ги предаваме на поколенията.

"Да е честит най-светлият, най-хубавият български празник, който влиза във всеки дом със всяка нова книга, която си купуваме, с четящото ми дете, с учителите на нашите деца. Да е честит на всички ни. Сигурна съм, че всяко българско сърце днес тупти гордо, че сме дали на вси славяни букви, книги, четмо и писмо. Нека бъдем горд народ. Поклон пред учители, просветители, дейци на културата, които съхраняват българщината. Имат нашето уважение", каза още Нинова.