Нараснаха опасенията, че беларуският журналист дисидент Роман Протасевич, който беше задържан в Минск след принудително отклоняване на самолета му, е бил подложен на изтезания, докато е в ареста, информира ДПА.

Наталия Протасевич, майката на журналиста, заяви, че има очевидни доказателства, че синът ѝ е бил обект на насилие, визирайки кадри, публикувани в понеделник от следствения арест в Минск, където е задържан.

Беларус към пилота на Ryanair: Имате бомба на борда

Беларус към пилота на Ryanair: Имате бомба на борда

Беларуските власти сами се оплетоха в лъжите си

Той беше арестуван в неделя, след като беларуските власти алармираха екипажа на неговия полет на Ryanair от Атина за Вилнюс за бомба на борда и го насочиха да кацне на летище близо до Минск.

Президентът Александър Лукашенко също така нареди да се вдигне изтребител МиГ-29, който да придружава самолета според държавната агенция "Белта".

След това властите в Минск задържаха Протасевич и приятелката му, която също беше на борда.

Макрон иска беларуската опозиция на срещата на Г-7

Макрон иска беларуската опозиция на срещата на Г-7

Стига британските домакини на срещата да са съгласни

"Не съм хирург, но е сигурно, че са му ударили носа и може да са го счупили", коментира майката на Протасевич за видеото, разпространено от властите.

Тя отбеляза още, че лявата буза на сина ѝ е подута и увиснала. "Дори под грима можете да видите жълтеникав оттенък - вероятно синини са били покрити с пудра", отбеляза тя.

Майката подчерта, че е видяла и белези на душене по врата на сина си: "От вида им, те са го душили, за да изтръгнат доказателства от него."

Във видеото 26-годишният Протасевич заяви, че отношението към него е било в съответствие със закона и призна, че е организирал безредици.

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Действа в координация с ЕС, за да бъдат санкционирани властите в Минск

Синът ѝ е бил принуден да направи изявлението, настоя Протасевич: "Той или го прочете от страницата, или е бил принуден да го запомни."

Синът ѝ е много силен човек, каза Протасевич, която живее със съпруга си в изгнание в Полша. Тя обаче заяви, че се страхува, че властите могат да малтретират приятелката му, за да пречупят сина ѝ.

Беларуската опозиция призовава САЩ и Г-7 да увеличат натиска върху режима

Беларуската опозиция призовава САЩ и Г-7 да увеличат натиска върху режима

Тя разговаря със съветника на Байдън по националната сигурност

Страховете ѝ бяха повторени от опозиционния лидер Светлана Тихановска, която заяви, че международната общност трябва да действа съгласувано, за да предотврати повторение на действията на Беларус през уикенда.

Сега е моментът да обсъдим съвместни стъпки "за предаване на извършителите на правосъдие", написа Тихановска, която живее в изгнание в Литва, в приложението за съобщения "Телеграм".

САЩ трябва да започнат разследване на принудителното приземяване на полета и задържането на Протасевич, настоя тя след телефонен разговор със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Радев: Абсолютно недопустими са действията на Беларус

Радев: Абсолютно недопустими са действията на Беларус

Солидарността в ЕС е стълб

"Всичко това е резултат от безнаказаността на режима и липсата на решителна реакция от международната общност", добави тя.

Вчера руският вестник РБК съобщи, че София Сапега, приятелката на Протасевич, е била арестувана за два месеца, позовавайки се на адвокат.

Във видео, разпространено от беларуски държавни медии, 23-годишната Сапега заяви, че е работила и като редактор на опозиционен канал в "Телеграм" и е разпространявала информация за беларуските сили за сигурност.

Беларуският блогър Степан Путило, основателят на портала Nexta в "Телеграм" заедно с Протасевич, заяви пред полски вестник, че е получил смъртни заплахи след ареста на Протасевич.

"Те ми пишат, че следващите сме ние, че няма да бъдем отвлечени в Беларус, а разстреляни във Варшава", каза той пред Rzeczpospolita.

Украйна спира полетите с Беларус

Украйна спира полетите с Беларус

На украинските авиокомпании и лайнери ще бъде забранено да летят във въздушното пространство на Беларус

Nexta, основният източник на информация на беларуската опозиция по време на масовите протести срещу дългогодишния автократ Лукашенко, е със седалище във Варшава. Протасевич напусна Nexta в края на 2020 г.

В понеделник ЕС се договори за пакет от санкции, включително избягване на беларуското въздушно пространство и забрана за приземяване на нейните авиокомпании в отговор на принудителното приземяване на самолета на Ryanair.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства санкциите.

Lufthansa, Air France и Finnair са последните авиокомпании, които обявиха, че засега ще избягват да летят над Беларус.

Около 339 полета преминават над Беларус на ден до и от Европа.

Държавната авиокомпания на Беларус обяви вчера, че е спряла полетите до Лондон и Париж до края на октомври в отговор на забраната за кацане от тези страни, като заяви, че съжалявала за ситуацията.

Лукашенко вече беше подложен на международен натиск след спорните избори миналата година и жестокото смазване на масовите протести.

Тъмни облаци над беларуската авиокомпания

Тъмни облаци над беларуската авиокомпания

Политика на Лондон срещу Лукашенко