От утре (26 май) Украйна спира въздушния трафик с Беларус заради инцидента със самолета на Ryanair, който беше принудително приземен в Минск. Това обяви премиерът Денис Шмигал, цитиран от "Новости".

"Току-що на извънредно заседание правителството възложи на Министерството на инфраструктурата, Държавната авиационна администрация и държавното предприятие "Украэрорух" да предприемат необходимите мерки за това", написа той в "Телеграм".

ЕС забранява полети на Беларус заради отклонения самолет

ЕС забранява полети на Беларус заради отклонения самолет

Очакваше се Брюксел да наложи санкции

Освен това на украинските авиокомпании и лайнери ще бъде забранено да летят във въздушното пространство на Беларус. Граничната служба също е била инструктирана да спре в митническите пунктове на летищата регистрацията на пътници, пътуващи от и до страната.

Ситуацията с принудителното приземяване на самолета Ryanair, както подчерта украинският премиер, нарушава Конвенцията за международната гражданска авиация.

"Решението на нашето правителство е насочено към осигуряване на безопасността на полетите и пътниците", добави той.

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Действа в координация с ЕС, за да бъдат санкционирани властите в Минск

По-рано Европейският съюз призова авиопревозвачите да се откажат от полетите над Беларус и обяви намерението си да въведе нови санкции срещу Минск. Холандската KLM, френската Air France, германската Lufthansa, шведската SAS, полската LOT, Wizz Air, латвийската Air Baltic, финландската Finnair, Singapore Airlines и Austrian Airlines решиха да не влизат в небето над страната.

Европейските летища започнаха да отказват да приемат полети на беларуската национална авиокомпания Belavia. В отговор компанията спира полетите с Великобритания и Франция до края на октомври. Днес беше отменен сутрешният полет от Минск до Париж.

Самолетът на Ryanair, пътуващ от Атина до Вилнюс, на 23 май беше принудително приземен на летището в Минск заради изфабрикуван от беларуските власти сигнал за бомба. Всъщност целта на беларуските власти беше да арестуват опозиционния журналист Роман Протасевич, който беше на борда.

Срещу Протасевич беше образувано наказателно производство по няколко члена от наказателния кодекс, включително за организиране на масови безредици. Грози го до 15 години затвор.

Меркел отсече: твърденията на Беларус за отклонения полет са напълно неправдоподобни

Меркел отсече: твърденията на Беларус за отклонения полет са напълно неправдоподобни

Лидерите на ЕС обсъждат санкции срещу Беларус