Върховната Рада на Украйна иска да призове световните лидери да признаят режима на президента на Беларус Александър Лукашенко като заплаха за международната сигурност. Това следва от проекторезолюцията, текстът на която е публикуван в четвъртък на уебсайта на парламента, съобщава ТАСС.

"Да се одобри искане на Върховната Рада на Украйна до ООН, Европейската комисия, Европейския парламент, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Парламентарната асамблея на ОССЕ, Парламентарната асамблея на НАТО, правителствата и парламентите на страните на света относно признаването на режима на Лукашенко в Република Беларус като заплаха за международната сигурност".

Лукашенко плаши със световна война при конфликт в Беларус

Лукашенко плаши със световна война при конфликт в Беларус

При външна агресия Беларус не очаква да спечели, но ще нанесе сериозни щети на врага

В текста се предлага "да се осъдят действията на властите на Република Беларус по отношение на принудителното приземяване на самолет на Ryanair и ареста на лидера на опозицията Роман Протасевич".

Украински депутати призовават световната общност също да осъди действията на беларуските власти.

В проектодокумента се посочва необходимостта от "спешно международно разследване на инцидента с принудително кацане на пътнически самолет на Ryanair в Минск на 23 май" и също така се изисква от беларуските власти да спрат "незаконното преследване на опозицията, журналистите" и "незабавно да освободят Роман Протасевич и други политически затворници."

Радата предлага също да засили натиска върху Беларус, включително чрез налагане на санкции срещу обкръжението на Лукашенко. От 26 май Украйна спря въздушния трафик с Беларус.

Борел: ЕС готви икономически санкции срещу Беларус

Борел: ЕС готви икономически санкции срещу Беларус

Заради принудително приземения самолет