Външните министри на страните членки на Европейския съюз ще обсъдят налагането на икономически санкции на Беларус. Това обяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Причината е принудителното приземяване на пътнически самолет в Минск на 23 май и задържането на журналиста дисидент Роман Протасевич и неговата приятелка.

Отвличането на самолета и задържането на двамата пътници е напълно неприемливо и ние ще започнем да обсъждаме прилагането на секторни и икономически санкции, заяви Борел преди неофициална среща в Лисабон.

Той съобщи и че работата по нов кръг от санкции срещу граждани на Беларус е в напреднал етап, но не даде повече подробности.

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Байдън осъди инцидента в Беларус като нарушаване на човешки права

Действа в координация с ЕС, за да бъдат санкционирани властите в Минск

Припомняме, преди дни Срещата на върха на ЕС взе политическо решение да се забрани на беларуските авиокомпании да летят до Съюза. Въздушните превозвачи от ЕС пък бяха призовани да се откажат от полетите над територията на Беларус. 

ЕС призова Международната организация за гражданска авиация да разследва инцидента с кацането на полета на Ryanair в Беларус.

Лукашенко плаши със световна война при конфликт в Беларус

Лукашенко плаши със световна война при конфликт в Беларус

При външна агресия Беларус не очаква да спечели, но ще нанесе сериозни щети на врага

Посланикът на Беларус в Европейския съюз вече бе привикан в Европейската служба за външна дейност заради отклоняването на самолета, летящ от Атина до Вилнюс. Беларуският представител е бил запознат със становището на ЕС, че тези действия са неприемливи и са застрашили сигурността на пътниците и екипажа.

Миналата година ЕС наложи санкции на Александър Лукашенко и на още седем негови приближени, както и на седем беларуски организации. Санкциите са в сила до 2022 г. и са заради смазването на протестите срещу непризнатото преизбиране на Лукашенко за президент.

Лукашенко обвинява зложелателите на страната в задушаване на Беларус

Лукашенко обвинява зложелателите на страната в задушаване на Беларус

Принудил приземяването на самолета, защото защитавал хората