Беларуският президент Александър Лукашенко предупреди за световна война в случай на въоръжен конфликт в Беларус. Такова изявление той направи в сряда на среща с парламентаристи, членове на Конституционната комисия и представители на държавни органи, съобщава ТАСС.

Беларуският лидер призова чуждестранните сили да не се опитват да дестабилизират ситуацията в страната. "Апелирам цялата световна общност: няма смисъл да разклащате Беларус".

"Ние сме малка страна, но ще отговорим адекватно. В света има подобни примери. И преди да предприемете остри, необмислени движения, не забравяйте, че Беларус е центърът на Европа. И ако нещо избухне тук, това ще е поредната световна война", коментира Лукашенко.

Лукашенко обвинява зложелателите на страната в задушаване на Беларус

Лукашенко обвинява зложелателите на страната в задушаване на Беларус

Принудил приземяването на самолета, защото защитавал хората

Той добави, че в случай на външна агресия Беларус не очаква да спечели войната, но въоръжените сили на страната ще могат да нанесат неприемливи щети на врага, както предвижда военната доктрина. "Това е записано във военни документи. Затова, преди да дрънкате оръжия по нашите граници, трябва добре да си помислите", каза Лукашенко.

Лукашенко призова да не се допуска разцепление в обществото на фона на провокативни действия, насочени срещу републиката.

"Както показват събитията от последните два дни, те няма да ни оставят да живеем в мир. Те ще провокират и обвиняват, притискат, разбиват. В същото време на управленско ниво е необходимо да се разширят възможностите - реализация на патриотично активни граждани, за да ги превърнем в сътрудници на държавата".

Той подчерта, че държавният апарат в тези условия трябва да работи "по-хармонично и агресивно от всякога, реализирайки задачите, които сме си определили на VI Всебелоруско народно събрание". "Трябва да можем да реагираме на всякакви промени, но така че да не се отклоняваме от основния курс".

Европейският авиорегулатор призова всички авиокомпании да избягват Беларус

Европейският авиорегулатор призова всички авиокомпании да избягват Беларус

Небето над Беларус е част от основния коридор между Азия и Европа