Руският външен министър предупреди Турция срещу, както той се изрази, опитите за подхранване на "милитаристките настроения" в Украйна, след като Анкара предприе стъпки за засилване на сътрудничеството с Киев, предаде "Ройтерс".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган миналия месец обеща подкрепа на Киев на фона на струпването на руски сили по границата ѝ с Украйна.

Русия, Украйна, Сирия и енергетика - темите между Русия и САЩ

Русия, Украйна, Сирия и енергетика - темите между Русия и САЩ

Блинкен и Лавров се видяха очи в очи

Тогава Ердоган заяви, че Турция, която е член на НАТО, и Украйна са създали платформа със своите министри на външните работи и отбраната за обсъждане на сътрудничеството в отбранителната индустрия, но добави, че това "по никакъв начин не е ход срещу трети страни".

"Настоятелно препоръчваме на нашите турски колеги внимателно да анализират ситуацията и да спрат да подхранват милитаристките настроения на Киев", настоя руският външен министър Сергей Лавров в интервю за в. "Аргументи и факти".

Той изтъкна, че насърчаването на "агресивни" украински действия срещу анексирания от Русия Крим представлявало посегателство върху териториалната цялост на Русия.

Зеленски: Украйна не започва първа война, но устоява докрай

Зеленски: Украйна не започва първа война, но устоява докрай

Русия твърди, че иска мир, но създава ескалация...

"Надяваме се, че Анкара ще коригира своята линия въз основа на нашите легитимни опасения", отбеляза още руският първи дипломат.

Турция, заедно с останалата част от НАТО, разкритикува анексията на Крим от Москва през 2014 г. и изрази подкрепа за териториалната цялост на Украйна, докато силите на Киев се бият с проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Турция, която е отделена от Украйна и Русия само от Черно море, също така продаде безпилотни самолети на Киев през 2019 г.

Русия коментира позицията на Турция по отношение на Крим

Русия коментира позицията на Турция по отношение на Крим

Позицията на Анкара не засягала отношенията между двете страни

Ала Анкара изкова и тясно сътрудничество с Москва във връзка с конфликтите в Сирия, Либия и Нагорни Карабах, както и в областта на отбраната и енергетиката.

Отношенията на Москва със Запада се сринаха до най-ниските си нива след Студената война след анексирането на Крим, което доведе до налагането на множество санкции срещу Русия.