Британският самолетоносач HMS Queen Elizabeth ще се присъедини към френския самолетоносач "Шарл де Гол", за да формира мощна армада в Средиземно море през следващите месеци, коментират ръководителите на отбраната, пише The National. 

Самолетоносачът на Кралския флот на стойност 3 милиарда британски лири (4,25 милиарда долара) със своите 18 усъвършенствани самолета F35 и 30 изтребителя Rafale на френския флот ще представят значителна сила в Източното Средиземноморие през лятото.

HMS Queen Elizabeth също е готов да отговори на всяка потенциална заплаха от тероризъм на ДАЕШ в морето, потвърдиха висши военноморски командири.

Вероятността HMS Queen Elizabeth да демонстрира своята сила, когато се насочи към шестмесечното разполагане през следващите дни, нараства, като се обмислят удари срещу терористични цели в Сирия и Ирак.

Освен това самолетоносачите могат да бъдат използвани срещу потенциално разполагане на противокорабни ракети на хутите в Йемен, ако бъде решено, че представляват непосредствена заплаха.

"Ще има значителна връзка с френския флот в Средиземно море със самолетоносача "Шарл де Гол", които ще се съберат, ще действат и ще упражняват заедно", коментира Ангус Лапсли, ръководител в Министерството на отбраната. "Това ще помогне, наред с други неща, да подчертае колко мощни могат да бъдат комбинираните експедиционни сили от Обединеното кралство и Франция." 

Обединеният флот от повече от дузина от най-модерните военни кораби в света, включително британските ракетни миноносци тип 45 и подводници-ловци, ще бъде най-сериозната сила, наблюдавана в Средиземно море от десетилетия.

Британски и френски кораби осигуряват сигурност на съюзниците в Черно море

Британски и френски кораби осигуряват сигурност на съюзниците в Черно море

Руският черноморски флот "държи под око" корабите на НАТО

Това също ще бъде символичен момент на англо-френското единство след охлаждане на отношенията след Брекзит, когато военни кораби на двете страни застанаха едни срещу други в риболовен конфликт край остров Джърси по-рано този месец.

Командващият британските военни операции вицеадмирал сър Бен Кей коментира, че флотът ще може да допринесе за кампанията срещу терористите. "Напълно съм сигурен, че можем да отговорим на заплахата от ДАЕШ с ударната група", каза той.

Ръководителите на отбраната също ясно дадоха да се разбере, че самолетите F35 ще бъдат използвани за нанасяне на удари по екстремисти, за да се предотврати утвърждаването им в Ирак.

След като ударната група на самолетоносача, съставена от шест военни кораба, придружаващи HMS Queen Elizabeth, напусне Арабско море през лятото, тя ще отплава на изток, за да направи четири продължителни спирки в Азия, в Сингапур, Индия, Южна Корея и Япония.

Потенциал за допълнителна точка на възпламеняване ще настъпи, когато навлезе в Южнокитайско море.

Британското правителство все още не е потвърдило дали HMS Queen Elizabeth ще направи символично, но провокативно преминаване през Тайванския пролив, точно до бреговете на континентален Китай.

Британският кралски флот - сигурен съюзник на САЩ срещу Китай

Британският кралски флот - сигурен съюзник на САЩ срещу Китай

Западът разбира глобалното предизвикателство към демокрациите