Франция настоява Великобритания да се съобрази с условията на споразумението за напускане на Европейския съюз на фона на скандал около ограничаването на дейностите на френските рибари в Ла Манша, съобщи в петък делегатът-министър към министъра за Европа и външните работи Франк Ристър. 

Лондон по-рано изпрати два бойни кораба до Джърси в Ламанша, след което френските ВМС заявиха, че два френски кораба ще бъдат разположени край острова. Малко по-късно британският премиер Борис Джонсън обяви, че засега проблемите са решени, съобщава ЕнБиСи.

"Ограничаването на издаването на разрешителни за риболов противоречи на споразумението и ние ясно дадохме на британците да разберат, че то трябва да се спазва. Няма да правим компромиси. Ние вярваме, че британските решения не са валидни. Рибарите могат да разчитат на нашата подкрепа".

Недоволството на Франция накара британските власти да изготвят списък с 41 френски кораба, на които ще бъде разрешено да ловят във водите на Джърси, докато Париж настоява за 344 кораба. Според морския министър Аник Жирардин, Обединеното кралство също е излязло с редица искания, които не са се появявали преди това в дискусията по риболовните въпроси, проведена в рамките на преговорите за Брекзит.

Флотилия от френски риболовни траулери, които се бяха събрали в Ламанша, като част от отдавна тлеещ спор с Обединеното кралство за правата за риболов, освободи района, заяви британският премиер Борис Джонсън, с което очевидно се прекратява военноморското противостояние между двете държави.

Но след като френските моряци напуснаха пристанището, Джонсън написа в туитър, че "ситуацията в Джърси е разрешена" и обеща, че Великобритания "винаги ще застане решително от хората в Джърси".

В изявлението на кабинета на премиера се казва, че Великобритания остава "в готовност", в случай че служителите в Джърси отново поискат помощ.

Клеман Бон, френският държавен секретар по европейските въпроси, заяви в четвъртък пред "Франс прес", че Париж "няма да бъде сплашен" от британците. Френските ВМС изпратиха корабите "Атон" и "Темида" в района, за да поддържат реда, заяви говорител на френските морски власти.

Джонсън заяви, че двата кораба на кралския флот ще останат извън Джърси като "предпазна мярка". Но някои опоненти обвиниха Джонсън, който оглави кампанията за извеждане на Великобритания от Европейския съюз, в ескалация на кризата и използване на враждата, за да спечели политически точки в решаващ момент в страната.

Историята доминира на първите страници на вестниците в четвъртък, когато избирателите се насочиха към урните на ключови местни и регионални избори в Англия, Шотландия и Уелс.

Търговската сделка за Брекзит влезе в сила

Търговската сделка за Брекзит влезе в сила

Близо 5 години от началото на сагата за излизане на Великобритания от ЕС

Няколко британски вестника сложиха големи заглавия на първа страница, "Борис праща канонерки, за да защитава Джърси" и други подобни. Онлайн версията на Daily Mail също публикува в Twitter съобщение за сравнение на размерите на британските и френските кораби, като се похвали, че французите са изпратили патрулен кораб, "който е наполовина по-малък от двата военни кораба на Кралския флот".

Френските рибари коментираха, че акцията не е опит за блокиране на пристанището, а по-скоро мирен метод за изразяване на френски гняв. "Това не е акт на война. Това е акт на протест."

Джърси, най-големият от Нормандските острови с население от 108 000 души, е географски по-близо до Франция от Великобритания. Той се намира до френското крайбрежие и получава по-голямата част от електричеството си от Франция чрез подводни кабели.

ЕС изглежда подкрепи Франция в спора, заявявайки, че докато не бъдат предоставени допълнителни обосновки от Великобритания, служителите на Джърси не трябва да прилагат нови условия към издаването на лицензи. "Пълното спазване на търговската сделка за Брекзит е от съществено значение в този процес", заяви говорителят на Европейската комисия Вивиан Лонела.

Представители на Джърси заявиха, че ще се срещнат с представители на протестиращите, за да изслушат техните опасения.

Британия прати бойни кораби срещу френски рибари заради риболовен спор с Франция

Британия прати бойни кораби срещу френски рибари заради риболовен спор с Франция

Рибарите - "повече шок, отколкото гняв", в ЕС са изненадани, цитират добросъседство